TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Rekonstruujete nemovitost svépomocí? Pak potřebujete vědět toto….

Rekonstruujete nemovitost svépomocí? Pak potřebujete vědět toto….

Stavebnictví je 3. nejnebezpečnější odvětví ekonomiky vůbec (měřeno počtem smrtelných úrazů) a to i přes všechna nařízení, regulace, školení a ochranné pomůcky. Jaká rizika pak asi čekají na domácí kutily, kteří si chtějí svépomoci rekonstruovat nemovitost? To je asi lepší ani nedomýšlet. Co je však nezbytné je vědět, jak rizika úrazu eliminovat…

 

S výběrem pracovních pomůcek pomůže označení

Nespoléhejte na to, že se Vám nebezpečí v podobě šlápnutí na nastřelovací hřebík, rozlití nádoby s chemikálií či odlétnutí třísky z trámu vyhne, to je totiž téměř vyloučeno. Úrazu spíše předcházejte tak, že budete používat vhodné ochranné pomůcky. To, jakou míru bezpečí a před jakými nebezpečími Vás chrání, mají všechny pomůcky uvedeno na etiketě (viz. stránka věnující se ochranným pracovním prostředkům).

Práce provádějte pouze za vhodného počasí

Na střechy nevstupujte v období silného větru, do stavebních prací se nepouštějte v období či těsně po deště, stejně tak dodržujte podmínky (tzv. technologické postupy) stavebního materiálu. Vyhnete se tím nejen zvýšenému riziku úrazu, ale také tomu, že výsledek Vaší práce nebude uspokojivý.

Pozor na ruční nářadí

Vrtačka, ruční pila, bruska, ale i obyčejné kladivo Vám dokáží při troše neopatrnosti způsobit bolestivá zranění. Dávejte si tedy pozor, jak zacházíte s Vaším ručním nářadím. Řeč je zejména o jeho pravidelné údržbě (čištění nánosu nečistot), skladování (vždy v ochranném krytu, žádné povalování na stavbě či policích) i kontrole technického stavu (dotažení jednotlivých šroubů, stav izolace a zapojení přívodních kabelů).

Investujte do kvalitního ručního nářadí, které Vám odvede lepší službu (je robustnější, výkonnější) a déle Vám vydrží (zejména s ohledem na kvalitu použitých materiálů). Nikdy však nekupujte nářadí od „pouličních“ prodejců před supermarkety (řeč je o lidech, kteří prodávají kradené stavební nářadí, jehož stav je velmi těžké odhadnout. Navíc, u tohoto zboží nemáte nárok na záruční servis a také podporujete páchání trestné činnosti).

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top