TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak položit plovoucí podlahu?

Jak položit plovoucí podlahu?

Pokládání plovoucí podlahy zvládnete sami. Je však dobré mít nějaké zkušenosti nebo si vzít k ruce zkušenějšího pomocníka. Nebo si alespoň přečtěte následující stručný návod. Doba trvání pokládání podlahy se pohybuje zhruba okolo půl hodiny na jeden metr čtvereční. Záleží však na materiálu a způsobu pokládání.

2

Budete potřebovat

Podkladovou folii, lemovací a přechodové lišty, akrylový podlahový tmel v barevném tónu podlahy a montážní lepidlo k připevnění lemovacích lišt. Dále také elektrickou vrtačku, metr, přesný úhelník, dotahovací hák, ostrou kotoučovou nebo přímočarou pilku a klínky.

  • Příprava: Vybrali jste si podlahu podle svého vkusu a přivezli jste si ji domů. Teď je potřeba ji nechat aklimatizovat alespoň 48 hodin v místnosti s teplotou 18 stupňů a maximální vlhkostí 60 %. Podklad před pokládkou by neměl obsahovat více než 2 % zbytkové vlhkosti.
  • Podklad: Podklad pro položení plovoucí podlahy musí být čistý, suchý a pevný. Pomocí vyrovnávací latě nebo dvoumetrové vodováhy zjistěte případné nerovnosti. Nežádoucí jsou všechny nerovnosti vyšší než 3 mm. Taktéž zbytková vlhkost by mohla později způsobit poškození laminátových podlah.
  • Položení podkladu: Rozviňte podélně podkladový pás, přičemž podélný směr by měl odpovídat směru dopadu světla. Jako izolaci kročejového hluku vznikajícího ve stavební konstrukci dejte pod parkety vrstvu korku nebo plsti.
  • První řada parket: Začněte v levém rohu a parkety nebo laminát položte drážkou ke zdi. Jednotlivé parkety doklepněte v podélném a poté v příčném směru. Jeden díl by měl mít minimální délku 50 cm.
  • Vzdálenost od stěny: První lamela se neklade až ke zdi, ale nechává se asi centimetrová dilatační spára. Dodržujte od okrajů vždy vzdálenost 10 až 15 mm, k tomu si pomozte např. zajišťovacími klínky. Dřevo a laminát totiž pracují, proto je nutné dodržet vzdálenost od stěn.
  • Další řady: Délku dílů dalších řad si naměřte podle první řady. Tím si zjednodušíte jejich úpravu. Vzhledově lépe působí tzv. divoká vazba. První díl sudé řady proto zkraťte. Pro přiřezávání je ideální stolní kotoučová pila. Pokud ji nemáte, zvolte přímočarou pilku.
  • Pokládání s lepidlem: První 3 až 4 řady položte nejprve na sucho. Pokud správně sedí, můžete začít nanášet lepidlo, které by mělo po nanesení vždy trochu vždy trochu vystupovat ze spáry. Zabrání se tak pronikání vlhkosti. Přebytečné lepidlo hned otřete vlhkým hadrem. 1
  • Pokládání se suchým zámkem: Existují parkety, na které není potřeba použít lepidlo. Desky do sebe zapadají díky speciálnímu zámku a spojují se pomocí kladiva a ochranného přípravku proti nárazu.
  • Poslední řada: U posledního dílu označte délku a odečtěte 10 až 20 mm. Poslední desky v řadě pokládejte s použitím stahovacího přípravku. Je-li položena podlaha v celé místnosti, oříznete po okrajích přebývající fólii.
  • Soklové lišty: Pro správné řezání úhlů lišt použijte pokosovou pilu. Tak aby navzájem seděly v rozích. Na schody lze sehnat speciální profily na hrany schodů.
  • Konečná úprava: Spáry a místa přechodu ke kobercům zakryjte přechodovou lištou. Šroubuje se do podlahy a proto se nemůže posouvat. Při konečné úpravě je nutné postupovat podle pokynů výrobce vaší konkrétní podlahy. Plovoucí podlahy udržujte jen vlhkým hadrem nebo hodně vyždímaným mopem.

Pokud během nějakého z uvedených kroků zaváháte, vždy si můžete dohledat další pomoc. Vyhledejte rady na internetu nebo si je vyslechněte přímo z úst profesionálních firem. Při nákupu lamel podlahy počítáme s prořezem a koupíme cca o 10 % více (podle složitosti půdorysu místnosti).

3 Na závěr celé pokládky plovoucí podlahy drobnou spáru mezi dokončovací podlahovou lištou a zdí vyplníme akrylovým tmelem v barvě podlahy. Ten po nanesení uhladíme prstem namočeným ve vodě.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top