TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Ruší vás sousedi? Pak je čas na novou zvukovou izolaci

Ruší vás sousedi? Pak je čas na novou zvukovou izolaci

Na světě existují věci, které si nevybíráme. Jednou z nich jsou sousedé. Pokud mají ti vaši ve zvyku do ranních hodin koukat na hlasitou televizi, dupat po celém obýváku nebo chovají smečku neustále štěkajících psů, může být život po jejich boku docela utrpením. To ale ještě neznamená, že se musíte hnedka stěhovat. Zkuste méně drastickou a mnohem efektivnější variantu – totiž investici do nové zvukové izolace.

chytra-pena_zvukova-izolace

Maximálně 30 dB

K nerušenému odpočinku nebo spánku je nutné, aby intenzita hluku v místnosti nepřekročila hranici 30 dB. Jenže takové domácí kino sousedů při silné hlasitosti vydává zvuk až o intenzitě 90 dB. V takovém případě musí zvuková izolace pohltit nejméně 60 dB, což je u běžných materiálů (např. u minerální vaty) ve standardních tloušťkách prakticky nemyslitelné – tyto materiály totiž pohlcují pouze asi 27-34 dB. Vyvstává otázka. Co s tím?

Poohlédněte se po lepším materiálu

V zásadě máte dvě možnosti. Buďto výrazně rozšíříte izolační vrstvu, nebo se poohlédnete po lepším izolačním materiálu. První varianta je značně komplikovaná, často vám ukrojí kus obytného prostoru a mnohdy ani izolační vrstvu z technických důvodů rozšířit nelze. Oproti tomu druhá varianta – instalace lepšího izolačního materiálu – vám při stejné tloušťce izolace sníží zvukovou intenzitu v místnosti i o několik desítek dB a citelně zvýší komfort bydlení. Teď jde jenom o to onen „lepší izolační materiál“ najít.

Chytrá pěna propustí max. 39 dB

Jedním takovým je Chytrá pěna. Stříkaná izolace, která už v minimální tloušťce propouští zvukovou intenzitu maximálně 39 dB. Když se vrátíme k příkladu s domácím kinem, tak zatímco minerální vata by propustila asi 56-63 dB, Chytrá pěna při stejné tloušťce jenom 39! To už je rozdíl, který okamžitě poznáte. Pokud byste se pak chtěli dostat na kýženou hranici 30 dB, stačí vrstvu Chytré pěny jenom lehce rozšířit.

Musíte za odborníky

Chytrá pěna bohužel není materiálem, který si koupíte v hobby marketu. Aplikuje se totiž nástřikem a ten musí provést kvalifikovaný pracovník. V řadě případů lze pěnu nastříkat pod sádrokartonové podhledy, jindy je nutné stěnu rozebrat a poté znovu obložit. Avšak věřte, že výsledný efekt za tu námahu opravdu stojí.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top