TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak sázet jahody aby byly velké a šťavnaté

Jak sázet jahody aby byly velké a šťavnaté

Když vypukne sezóna, každý si rád pochutná na lahodných jahodách. Jsou výtečné jak syrové, tak i v teplé kuchyni. Dělají se z nich výtečné dezerty, ale i koktejly nebo ovocné džusy. Nejlepší jsou však čerstvě utržené, ty si však musíte zasloužit, nebo si je jednoduše vypěstovat a to dokonce i na svém balkóně.

Pěstujeme domácí jahody

Domácí pěstované jahody mají mnohem lahodnější chuť a bez okolku patří k nejoblíbenějšímu ovoci u nás. Pro opravdu dobré jahody musíme vlastnit kvalitní sazenice, které vsadíme do půdy ve vhodnou chvíli a správně o ně pečujeme. Výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

Jahodník se sází v průběhu celého vegetačního období. Máte tedy dostatečný čas od jarních měsíců až po polovinu října. Vždy si dejte záležet a zakupte si ty nejkvalitnější sazenice. Počáteční investici vám mnohonásobně vynahradí sklizeň.

Kam sázet jahody

Jahody jsou bohaté na lehce stravitelné cukry, vitamíny, vlákninu a minerální látky. Ze všeho nejvíce mají rády humózní provzdušněné půdy. Též se neurazí před neutrální až mírně kyselou půdou. Pokud se rozhodneme pro stinné místo, jahody moc plodit nebudou. Nezapomeňte tedy vybrat slunné podmínky.

Nejlepší předplodinou jsou rajčata nebo brambory, taktéž okurky a papriky hnojené organickými hnojivy jako je zelený hnůj nebo chlévský hnůj. Před vlastním sázením alespoň týden dopředu záhon zryjte. Do půdy vkládáme pouze zdravé neseschlé sazenice, proto je nakupujte u kvalitních pěstitelů.

Hlavním předpokladem pro úspěch je dodržení ideálního odstupu mezi sazenicemi v rozmezí 50 – 70 cm. Díky tomu se vám usnadní i konečný sběr jahod. Pokud se rozhodnete pro několik řádků dodržte rozestup 20 až 40 cm. Dodržujte optimální výšku, srdéčko neschovávejte do půdy ani ho nedávejte moc nad půdu. Zálivku provádíme pravidelně až do lahodné sklizně.

 

 

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top