TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak sázet ovocné stromky k dosáhnutí řádné úrody

Jak sázet ovocné stromky k dosáhnutí řádné úrody

Ovocné stromky jsou jednou z nejoblíbenějších možností, jak si svou zahradu zkrášlit a zároveň do ní v nést velké množství vitamínů a enzymů. Letní období se tak pro vás stane příjemným obdobím, kdy nestačíte čerstvé plody trhat, zavařovat a dělit se o ně. Ovoce je v letních měsících velmi chutné a žádné jiné se tomu domácímu, čerstvě utrženému nevyrovná. Jak ovocné stromky sázet, aby se urodilo? Právě výsadba nejvíce ovlivňuje pozdější růst a vývoj dřevin.

Příprava půdy pro ovocné stromky

Ovocné stromky mají nejraději kvalitní půdu plnou humusu. Rovněž je důležité vlastnit ornici hlubokou minimálně 30 cm, která bude disponovat s propustnou ornicí. V případě, že takovou půdu nevlastníte, bude příprava na sadbu náročnější, ne však nemožná. Vykopejte proto metr širokou a 60 centimetrů hlubokou jámu. Půdu pod ornicí dejte na kompost nebo ji smíchejte s humusem. Ornici rovněž promícháme s kompostem. Ke kořenům stromků a keřů si připravte kyprou ornici bez jakéhokoliv hnojiva, můžete též koupit substrát.

Kdy ovocné stromky sázíme

Všechny ovocné stromky i keře se sázejí na podzim přesněji řečeno po opadu listů. Můžeme také zvolit jarní období, ale dbejte na klimatické podmínky. Půda musí být dostatečně rozmrzlá, zahrádkáři a pěstitelé moc dobře vědí, že jaro je jen pojem. U jádrovin a bobulovin se rozhodněte spíše pro podzim, jelikož se pak do následující sezóny lépe zakoření. Podzimní výsadba sebou přináší celou řadu výhod, jednou z hlavních je snížený nárok na zalévání a s tím spojené menší odpařování vody.

Jarních měsících můžete přesazovat ze země do země broskvoně. Jarní měsíce jsou vhodné pro pěstitele ve vyšších polohách a pro ty, co žijí v chladnějších oblastech. Pokud se i přes doporučení rozhodnete broskvoň zasadit na podzim, tak ze začátku, aby stromek stačil zapustí kořeny, nezapomeňte na kvalitní zálivku.

V případě, že nakupujete ovocné stromky v plastových kontejnerech, sázejte kdykoliv kromě zimy. Stačí z plastového obalu jen opatrně vyndat a dát na vámi zvolené místo. Díky tomu, že není narušený kořenový systém je možné si sázení tímto způsobem ulehčit.

Ochrana ovocných stromků

Ovocné stromky nelze jen vysadit ve vhodný termín a zbytek nechat na mocné přírodě. Pokud své ovocné stromky nebudete pečlivě chránit, přijde na ně v zimě zvěř a právě okus dřeviny je zkázonosný. Stejně tak mráz a ostré slunce, proto nakupte zeminu okolo stromku do výše 50 centimetrů a klidně jej obalte i do ochranné folie proti okusu.

Výsadba ovocných stromků

Ještě před vsazením do půdy otrhejte nezdravé kořeny a zdravé začistěte. Kořeny nezkracujte a namočte jej alespoň na 4 hodiny do vody. Proschlou vykopanou jámu nezapomeňte prolít vodou a do středu zatlučte kůl. Část, která přijde do země opalte. Spodní část jámy bude tvořit organické hnojivo smíchané se zeminou a strany zemina s průmyslovým hnojivem. Zasaďte jej úplně stejně, jak byl před tím ve školce, poznáte to podle otisku na kmeni stromu. Dbejte, aby při zásypu nevznikaly u kořenů vzduchové kapsy, mohla by se tvořit plíseň, vršek mírně sešlápněte a tím je stromek připraven k růstu.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top