TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Tři skvělé způsoby jak pěstovat cibuli

Tři skvělé způsoby jak pěstovat cibuli

Pokud se podíváme na pěstitelský výzkum oblíbenosti jednotlivé zeleniny, zjistíme, že košťáloviny v podobě květáku, brokolice, kapusty a zelí jsou na ústupu. Na místo toho se do popředí stále ve větším objemu hrne plodová zelenina a rovněž cibule, která obsadila první příčky pomyslného žebříčku oblíbenosti. Pěstitelský zájem o tuto zeleninu má své opodstatnění, plodová zelenina chutná nejlépe z vlastní zahrádky a cibule je nejvyužívanější zeleninou jak ve studené, tak v teplé kuchyni vůbec. V případě, že vás cibule oslovila a chcete ji zahrnout do svého repertoáru, poradíme vám jak na to.

Cibule se dá pěstovat na několik způsobů, prozradíme si hned tři a vy si vyberte ten nejpříjemnější nebo nejsrozumitelnější.

Sázíme cibuli z předpěstovaných sazenic

Tento způsob pěstování je vhodný pro všechny zahrádkáře sídlících ve vyšších polohách. Také jej  doporučujeme u odrůd nových a obřích cibulí jakými jsou například Globo, Owa, Blanco, Duro. Když se podíváme na odrůdu Globo, tak ta může za vhodných podmínek dorůst až do úctyhodné hmotnosti jednoho kilogramu. Osivo si vysejte za včas, už někdy v polovině února do pařeniště popřípadě truhlíku velmi řídce a na široko. Jakmile nastane duben, nepřepichované sazeničky vysaďte na záhon do sponu 10×25-30 centimetrů. Když nestihnete předpěstování, můžete tyto odrůdy pěstovat z přímého dubnového výsevu, musíte však počítat s lehčí sklizní.

Pěstování cibule z přímého výsevu

K tomuto způsobu se schylují ve velkovýrobě, ale jde i o vhodnou strategii v teplejších oblastech. Tento způsob je ze statistického pohledu nejvyužívanější. Zahrádkáři pěstují cibule zdravé, vitální a trvanlivé, které z přímého výsevu celkem dobře profitují. Semena se vysévají do řádků, které jsou od sebe vzdálené minimálně 25 centimetrů v polovině března. V případě, že vám vzejdou v hustém počtu, je nutné je vyjednotit od sebe na 8 centimetrů. Nejčastěji se používají cibule ozimé, kdy se výsev odehrává v polovině srpna. Do zimy dorůstají do výšky 20 centimetrů a nadále ve volné půdě velmi dobře přezimuje.

Pěstování cibule ze sazečky

Pěstování ze sazečky je dalším velmi častým a dosti preferovaným způsobem pěstování cibule. Na trhu se nachází rozmanité a především kvalitní odrůdy z tuzemska i ze zahraničí. Vybírejte si pouze kvalitní sazečky, které mají v průměru kolem 4 až 10 milimetrů. Vzrostlejší sazečky nejsou na závadu, jen musíte počítat s větší váhovou spotřebou. Vzrostlješí sazečka je vhodná pro vypěstování natě. Při nákupu se snažte vyhnout nahnilým sazečkám i jinak mechanicky poškozeným cibulím. Vysazujeme na konci března do sponu 10×25-30 cm. Konce cibulek musí vyčnívat nad povrch zeminy. V případě lehčích půd, můžete trochu hlouběji. Nezapomeňte na odplevelování a řádné kypření. Sklizeň se v takovém případě pěstování provádí na konci července.

 

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top