TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Břečťan vhodný na zahradu i do závěsného květináče

Břečťan vhodný na zahradu i do závěsného květináče

Máte na zahradě ošklivou zeď nebo chcete jen ozdobit květináčem vchodové dveře? Břečťan bude tou správnou volbou, poradíme vám, jak se pěstuje, kam ho správně umístit a jak je náročný na údržbu.

 

Základní popis

Břečťanu existuje celá řada, přesněji asi 13 různých druhů. Jejich společnou vlastností je popínavost a to, že jsou stále zelené. My se dnes podíváme hlavně na ty, které jsou určeny pro venkovní pěstování, ale pořídit lze i pokojovou rostlinu. Ty mívají slabší listy a rostlina je celkově menší. Venkovní jsou naopak šťavnatější a silnější. Většina břečťanu je samopopínavá, k podkladu se přichytává pomocí příchytných kořínků.

 

Místo

Břečťany můžeme umístit jak na světlé, tak stinné místo. Jsou velice přizpůsobivé a nenáročné, ale nedělá jim dobře přímý sluneční svit. Listy pak blednou a usychají. Místo by mělo být celkově spíš chladnější. Ideální je vysadit břečťan u vysoké zdi, stromu, či jiného stanoviště, kde se bude moct pnout. Rostlina se velmi rychle přizpůsobí a rychle pokryje svou „oběť“.

 

Náročnost

Břečťan je celkově nenáročná rostlina. Stačí ji stinné místo a občasná zálivka. Přihnojit ji můžeme během vegetačního období, není to však nezbytně nutné.

 

Zajímavosti

Plodem břečťanu jsou bobule, zbarvené od červené až po černou. Pro člověka jsou jedovaté, v malém množství způsobují zažívací obtíže, ve větším mohou být i životu nebezpečné.

Břečťan je hojně využívanou rostlinou například ve Velké Británii, kde můžeme vidět klasické anglické cihlové domy, které jsou celé pokryté touto popínavou zelenou rostlinou.

Na slunci se břečťan může zbarvit do červena, či naopak vyblednout do světla, zdravá rostlina je však po celý rok zelená.

Tip: Břečťan je skvělou okrasou do závěsného květináče. Jelikož se nemá k čemu pnout, jeho stonky a bohaté olistění bude spadávat po okrajích směrem k zemi. Často se ale stane, že se část rostliny omotá kolem závěsného systému a vine se tak nahoru i dolů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top