TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak vybrat skleník pro svou zahradu?

Jak vybrat skleník pro svou zahradu?

Skleník je neodmyslitelně spjat s každou moderně zařízenou zahradou. Právě zde díky ideálnějším klimatickým podmínkám prodlužujeme dobu sklizně, připravujeme sazeničky s předstihem a ochutnáváme plody své snahy o něco dříve než sousedé. Jak si vybrat ten správný? Pojďme se podívat na základní rozdělení skleníků a přibližme si jejich výhody.

Hliníkový skleník

Polykarbonátová výplň, odolnost vůči sněhovému zatížení i větru. Dokonale pevná konstrukce se zajištěním tepelné izolace. Tak by se o hliníkových sklenících mohlo mluvit v kostce. Jde o nerezavějící model vhodný na jakýkoliv typ zahrady.

Pozinkovaný skleník

Tento typ skleníků odpovídá svému názvu, jelikož se zde setkáme se skleněnou výplní. Ta je díky speciálnímu podložení gumovou lemovkou odolnější vůči nárazům, takže se nemusíte obávat nepříjemností s rozsypáním tabule. Rozhodnout se můžete i pro polykarbonátové desky. Ve své podstatě jde o velmi robustní konstrukci, která se vyznačuje především svou dlouhou životností.

Polykarbonátové skleníky

Jde o moderní skleník, který díky své vrstvené komůrkové konstrukci jednotlivých polykarbonátových desek minimalizuje energetické ztráty. Lehký a ohebný materiál je vhodný pro výrobu atypických tvarů na zakázku. Můžete tak využít možnosti střechy do oblouku, jež by se ze skla vyráběla velmi těžko. Polykarbonátové desky jsou takřka nerozbitné a navíc nepropouštějí žádné UV záření. Světelná prostupnost je stanovena v průměrných hodnotách na 70% – 80%.

Kam svůj skleník postavit

  • Zapomeňte na stinná místa, jelikož veškerá vegetace potřebuje ke kvalitnímu růstu dostatek světla a tepla.
  • Podélné strany nasměrujte na jižní stranu.
  • Pokud bude nějaká strana vystavěna větru, pokuste se dopady tohoto vlivu minimalizovat.
  • Pro snadnější údržbu si skleník postavte do volného prostranství na rovnou plochu

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top