TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak omezit přístup přímého světla do vašich interiérů?

Jak omezit přístup přímého světla do vašich interiérů?

Léto mnoho lidí opravdu miluje. Ne však ti, kteří musí v těchto dnech pracovat. Ti přímé sluneční paprsky doslova nesnášejí. Naštěstí pokud využijí kvalitní žaluzie, mohou je perfektním způsobem omezit a dopřát si tak mnohem lepší pocit na práci. Ale pojďme se na tento prvek, který je dnes součástí mnoha domovů, podívat od samotného počátku. Jedná se o prvek, který se začal používat poměrně nedávno, ale hned si našel celou řadu příznivců. Důvodem totiž byla nejenom příznivá cena, ale samozřejmě i poměrně snadná montáž, a hlavně dokonalý výsledný efekt, který spočíval v tom, že žaluzie dokázaly zamezit přímému průniku slunečních paprsků, a z hlediska efektivity byly mnohem lepší, než například různé látkové závěsy.

1v_1274956400

Nejenom světlo, ale i teplo

Samozřejmě takové žaluzie dokázali zastavit přímý sluneční svit, a tím způsobem v principu zastavovali i samotné teplo, které by se jinak dostalo do dané místnosti, a práci by velmi ztížilo. A to ať už doma, tak například také v kancelářích, nebo na dalších místech, kde zkrátka nebyla nainstalována klimatizace. S nástupem takzvaných eurooken se samozřejmě začali rozšiřovat i takzvané horizontální žaluzie. Plzeň, Praha, Brno nebo Ostrava byly jedny z velkých měst, kde probíhali první hromadné výměny oken, které byly právě těmito žaluziemi osazovány. Jejich výhoda spočívá hlavně v tom, že jsou přichyceny k samotnému oknu, a tak se mohou velmi snadno čistit. Plně stačí běžný navlhčený hadřík. Jejich umístění však souvisí také s tím, že kromě čištění se žaluzie velmi snadno ovládají. Pouze pomocí šňůrky je stačí natočit do požadované polohy, popřípadě je úplně vysunout nahoru, či jenom do půli okna.

Žaluzie nejsou jediným řešením

Jedničkou na trhu, která se zabývá výrobou žaluzií a dalších systémů, je jistě firma Univers Tech s.r.o.. Právě ta se svými výrobky expandovala do mnoha oblastí, a lidé se tak na ně mohou spolehnout. Nejsou to však pouze žaluzie jako takové, ale třeba i rolety, které jsou považovány za jeden z velmi účinných prvků, a to nejenom z hlediska tlumení světla, které by jinak oknem volně procházelo.

Rolety na rozdíl od žaluzií nejsou umísťovány dovnitř místnosti, ale naopak jsou na okna nasazovány z vnější strany. A to i v případě, že dům i okno je již plně osazeno. Dodatečná montáž totiž není žádným problémem. A to je také jeden z důvodu, proč se tak oblíbenými staly právě tyto

Ochrana před případnými zloději

Jak uvádějí mnohé statistiky, tak řada zlodějů, kteří se specializují na vykrádání rodinných domů, chodí do domu stejnou cestou. Nikoliv však dveřmi, ale především oknem. Díky předokenním roletám je však tento postup velmi rapidně ztížen, jelikož dané rolety jsou před oknem zataženy, a rozhodně není nic jednoduchého, se přes ně dostat. Ideální volba pro všechny, kdo chtějí mít svůj majetek, ale i svoje blízké v naprostém bezpečí.

muž a žena pod markýzou_1277973830

Samozřejmě kromě této funkce je tou standardní i utlumení slunečních paprsků. Díky tomu, že jsou dané rolety pevné, skrz ně neprostoupí ani paprsek světla. To může být ideální nejenom přes den, ale třeba i v noci. Zvláště pokud je přímo před vaším oknem pouliční osvětlení. Jednoduše stačí stáhnout roletu, a spíte v naprosto dokonalé tmě.  O dokonalý klid během celého vašeho spánku se poté postará také kvalitní protihluková vlastnost, a tak i když spíte nad rušnou ulicí, vždy se budete cítit, jako byste usínali uprostřed čisté a klidné přírody.

Řada různých barevných kombinací

Ať už se rozhodnete pro žaluzie, nebo naopak rolety, můžete si být jisti, že můžete popustit uzdu své fantazii. Na našem trhu totiž existuje obrovské barevné spektrum různých kombinací, že se dá s klidným svědomím říci, že z takové nabídky si opravdu vybere každý. Zaměříme-li se jako první právě na předokenní venkovní rolety. Praha rozhodně patřila mezi místa, kde si je tamní majitelé rodinných domů často pořizovali jako první. A určitě k tomu měli dobrý důvod, jelikož těch pozitivních vlastností, proč je vlastně zvolit, je hned několik.

V případě žaluzií lze volit odstíny, které budou korespondovat s barvou a nádechem interiéru. Volit lze jak světlejší odstíny, tak odstíny pastelové, nebo úplně tmavé. Z hlediska efektivnosti jsou však lepší právě světlejší, jelikož právě světlé barvy lépe odrážejí teplo, zatímco ty tmavé ho pohlcují, a tak se sami ohřívají.

Totéž platí i v případě předokenních rolet, kdy může tento prvek plně korespondovat i s barvou vaší fasády. Záleží tak plně pouze na vás, jak se rozhodnete a jaký odstín zvolíte. A pokud zmiňujeme výhody, rozhodně mají rolety ještě jednu, která zde zmíněna nebyla. Zatímco žaluzie se často ovládají výhradně ručně, je totéž možné i u předokenních venkovních rolet. Mimo to však mohou být osazeny i motorovým pohonem, což zajistí skutečně maximální pohodlí. Stačí si tak vzít pouze dálkový ovladač, zamířit směrem k oknu a stisknutím požadovaného tlačítka rolety vyjedou, nebo se naopak zasunou. Díky tomu jsou tak rolety naprosto komfortní a dokonalou možností, jakou lze mít. A samozřejmostí je též použití opravdu špičkových motorů, které slibují nejenom velký výkon, ale hlavně také dlouhou životnost po opravdu dlouhou dobu.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top