TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak a čím nejlépe vyčistit zahradní bazén? Pět tipů a triků

Jak a čím nejlépe vyčistit zahradní bazén? Pět tipů a triků

Vlastní bazén v soukromí vlastního pozemku, to je bezesporu příjemný luxus. Ovšem jen tak dlouho, dokud je bazén čistý a úhledný. Jakmile se ale začne voda v bazénu kalit, nebo se dokonce objeví sinice, zábava končí. Kvalitu vody v bazénu je proto třeba udržovat stabilně, pomocí několika opatření a pravidelného čištění. Není však důvod se bát namáhavého či zdlouhavého úklidu. Čistění bazénu může být hračka, pokud víte jak na to.

Za prvé: Bez filtrace se neobejdete

Součástí vybavení každého bazénu by mělo být především filtrační zařízení. To je vhodné používat pravidelně každý den, a to ideálně i ve dnech, kdy bazén nepoužíváte. Samozřejmě filtr musí být funkční a udržovaný, proto i ten je potřeba čistit.

Za druhé: Bazénová chemie je dnes nutností

Aby byla voda ve vašem bazénu opravdu dokonale čistá, průzračná a zdravotně nezávadná, je vhodné doplnit do arzenálu čistících strategií chemické přípravky. Zejména jsou to chlorové tablety, které se umisťují nejčastěji do plovoucího zásobníku přímo do vody a zde se pomalu rozpouštějí. Pokud se vám navíc zdá, že se voda v bazénu začíná barvit do zelena, případně se stěny obalují kluzkým zeleným nánosem, přidejte přípravy proti bakteriím a řasám.

S chemií to ale nepřehánějte a pravidelně si kontrolujte hladinu pH vody. Ideální je hodnota mezi 7,2 a 7,6. Ani podceňování nutnosti chemie ale není vhodné. Pokud údržbu bazénu zanedbáte a voda v bazénu bude již značně zelená, bude potřeba chloraci doplnit použitím tzv. flokulantu (neboli vločkovače), který vysráží nečistoty a ty se pak usadí na dně bazénu.

Za třetí: Na dno jedině vysavač

Po použití flokulantu odstraníte nečistoty ze dna bazénu vysavačem. Dno bazénu je ale vhodné vysávat pravidelně, preventivně jednou za týden či čtrnáct dní, neboť i při použití filtrace a bazénové chemie se do bazénu dostávají nečistoty, a jejich těžší částečky se usazují právě na dně.

Za čtvrté: Na hladinu vezměte síťku

Naopak lehké nečistoty zůstávají na hladině, odkud byste je měli pravidelně sbírat pomocí síťky. Ideálně před i po každém použití bazénu. Tímto sběrem nečistot z hladiny si také ušetříte práci s vysavačem na dně.

Za páté: Generální čištění chce kartáč

Při odzimování bazénu a přípravě na novou letní sezónu je pak potřeba provést generální čištění, které zahrnuje mechanické vyčištění dna a stěn kartáčem a gelovým čističem. Následovat by mělo napuštění části vody, zapojení filtrace a nasazení vhodné chemie – podle naměřené hodnoty pH vody.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top