TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Jak se postarat o tulipány, orchideje, lilie, pivoňky, mečíky, bramboříky či kosatce po odkvětu? Kompletní průvodce.

Jak se postarat o tulipány, orchideje, lilie, pivoňky, mečíky, bramboříky či kosatce po odkvětu? Kompletní průvodce.

Okrasné kvetoucí cibuloviny zná zajisté každý z nás. Prvními posly jara jsou například sněženky, bledule, následně se objevují na zahrádce různobarevně zbarvené tulipány, narcisy, krokusy, pivoňky, mečíky, kosatce, atd. Cibuloviny kvetou na zahrádkách nejen v prvních jarních měsících, ale i během léta a pozdního podzimu. Lze je vysazovat do záhonů, pod listnaté stromy, do trávníku, venkovních truhlíků a některé nižší druhy i do květináčů v interiéru.

Cibuloviny je poměrně snadné pěstovat. Pokud se o cibulky a hlízy dobře staráte, vydrží vám rostlina i několik let. Většina z nich se vysazuje v září. Do zimy si stihnou cibulky vytvořit dostatečně silné a husté kořeny, díky nimž se může rostlina na jaře plně rozrůst a odměnit vás tak krásnými květy rozličných tvarů a barev.

Pojďme se nyní podívat, jak je zapotřebí pečovat o následující druhy cibulovin po odkvětu.

Tulipány po odkvětu

U tulipánů postupujete tak, že ihned po opadání okvětních lístků odstraníte z rostliny také bliznu se semeníkem. Zelené listy prozatím na rostlině ponecháte. Listy odstraňujete z tulipánů nůžkami nebo jednoduchým odtržením až ve chvíli, kdy zežloutnou a zeslábnou. Do této doby je využívá cibulka pro svou výživu. V případě, že nemáte tulipány dostatečně hluboko zasazené, je lepší cibulky na zimu ze země vyndat, očistit, osušit a uskladnit do přepravek či papírových sáčků, nechat je do léta zaschnout a začátkem podzimu znovu cibulky do záhonu vysadit. Cibulky tulipánů byste měli umístit do místnosti, která je dostatečně větraná a není příliš vlhká. Teplota při uskladnění by neměla přesáhnout teplotu 20 °C. V opačném případě cibulky necháváme přes zimu v zemi. Hluboké zasazení je totiž ochrání před mrazem.

Orchideje po odkvětu

Orchideje vyžadují během období květu (tj. od jara do podzimu) teplejší klimatické podmínky. V zimě je naopak zapotřebí teplotu okolního vzduchu značně snížit a dopřát orchidejím čas na odpočinek. Snížení teploty je zcela individuální pro ten který druh orchideje. Přesto však lze říci, že by se měla teplota pohybovat většinou v rozmezí 16 – 18° C. Z okenního parapetu tedy přemístěte orchideje do chodby, sklepa či chladné zimní zahrady.  Po odkvětu existují dvě varianty, jak se o orchideje starat. Některé je vhodné ponechat  tak,  jak v daném roce vyrostly, to znamená nezastřihovat vyrostlé stvoly, jen ty, které během roku zaschly. Druhou variantou je pravidelný střih orchidejí. V období, kdy vám orchidej odkvete, byste měli nechat všechny květy opadat a poté květní výhony zastřihnout zhruba centimetr za druhým nebo třetím pupenem od těla rostliny. Tímto pravidelným střihem orchidejí se rostlina lépe aktivuje,  vykvete opakovaně,  dříve a s mnohem bohatším květenstvím,  než by tomu bylo bez  pravidelného stříhání.

Lilie po odkvětu

Krásných květů lilie se dočkáte jen ve chvíli, kdy dopřejete rostlině přesně takové podmínky, které pro svůj růst potřebuje. Základem pro pěstování lilií je udržovat cibule v chladu, zatímco květy lilie na slunci. Dosáhnete toho tak, že zem, ve které je lilie zasazena přikryjete mulčem. K lilii vysaďte navíc velmi nízké trvalky, které svým růstem ochrání cibuli lilie před horkými slunečními paprsky. Odkvetlé stvoly ustříhněte těsně pod květem. Zbytek stvolu ponechejte na rostlině. Cibule tak bude mít ještě nějaký čas z čeho žít.  Na zimu přidejte na záhon další vrstvu mulče nebo chvoje, abyste ochránili cibule před mrazem. Po odkvětu lilií doporučujeme hnojit rostliny draselnými hnojivy.

Pivoňky po odkvětu

Kdo by neznal obrovské plné krásně vonící květy pivoněk? Jak, ale docílit toho, aby vám takto krásně vykvetla pivoňka i v příštím roce? Péče o pivoňky není nikterak náročná. Pivoňky je potřeba na jaře přihnojit kompostem nebo minerálním hnojivem. Během květenství je vhodné plnokvěté varianty pivoněk podepřít nebo jinak vyvázat, aby nedocházelo k ulámání těžkých květů a polámání rostliny. V létě po odkvětu je pak nutné odstranit odkvetlé květy a semeníky. Na podzim pak pivoňce seřízněte všechny stonky. První rok po výsadbě pivoněk se doporučuje zimní přikrývka chvojí, v dalších letech už toto není nutné, jelikož je pivoňka odolná mrazu.

Mečíky (gladioly) po odkvětu

V době, kdy vám mečíky právě kvetou, dbejte na to, abyste měli jednotlivé květy dostatečně podepřené nebo vyvázané. Předejdete tak zbytečnému vyvracení rostlin. Po odkvětu gladiol (mečíků) seřízněte zbylé stvoly přímo u země. Zhruba za další měsíc a půl nebo dva začněte sklízet hlízy mečíků. Toto období vychází většinou na konec září nebo začátek října. Hlízy vyndáte ze země, osušíte, oloupete z nich listy a kořeny a uskladníte je v dobře větrané místnosti. Stejně jako u tulipánů je vhodné dodržet maximální teplotu kolem 20° C. Za měsíc po vyndání hlíz ze země a osušení, oloupejte z mečíků suché slupky a starou část hlízy. Hlízy mečíků uložte do nějaké přepravky a uskladněte přes zimu do prostoru s teplotou kolem 10° C.

Bramboříky po odkvětu

Kvetoucí brambořík by měl být umístěn na světlém, ale chladném místě. Neumisťujte je na parapet nebo nad topení za okno. Důvodem je to, že na chladném místě vydrží kvést bramboříky mnohem déle, než na slunném teplém místě. Chcete-li, aby vám vydržel brambořík více let, je nutné pečovat dobře i o jeho hlízu. Nikdy nezalévejte brambořík ze shora, nýbrž do misky. Po odkvětu bramboříků postupujte následovně. Od června přestaňte brambořík zalévat. Počkejte, až brambořík zežloutne a ztratí listy. Celou nadzemní část nechte tímto procesem zaschnout. Suché listy odstraňte. Hlízu pak přesaďte do nového substrátu rašeliny a začněte ji postupně znovu zalévat. V prosinci vás brambořík odmění novým květenstvím.

Kosatce (irisy) po odkvětu

Květy kosatců vždy po odkvětu uřízněte u země. Není dobré nechávat odkvetlé stvoly na rostlině. Zbytečně tak dochází k jejímu vysilování. Stejně tak odstraňujte v průběhu květenství i zaschlé či jinak poškozené listy. Předejdete tak případnému zahnívání rostliny. Kosatce patří mezi poměrně odolné rostliny nevyžadující příliš náročnou péči. Stačí, když je občas přihnojíte a na zimu zahrnete rostlinu trochou země nebo chvojí či mulčem. Tím ochráníte rostlinu před velkým mrazem. Tímto procesem péče o kosatce končí. Další sezónu vás díky tomu odmění krásnými květy.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top