TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Oprava prasklin ve zdi – jak na to?

Oprava prasklin ve zdi – jak na to?

Pokud jste majitelem zejména starší nemovitosti, pak už jste se pravděpodobně někdy setkali s praskáním zdí. Tenká vlasová prasklina na zdi není nijak vzácná ani na novostavbě, a u starších domů není výjimkou ani trhlina rozsáhlejší. Ať už z interiéru, nebo exteriéru. Ačkoliv většinou nejsou nebezpečné, z estetických důvodů je vhodnější je opravit. Jak na to, to vám prozradí následující řádky.

By: OliBac

Příprava před opravou

Než začnete opravovat trhlinu, důkladně ji vyčistěte. To může znamenat i její drobné rozšíření, které není na škodu. Využít můžete smetáček, štětec, kartáč, případně špachtli. Všechen prach musí pryč. Pak už můžete přistoupit k samotné opravě.

Čím opravit trhliny ve zdi

V minulosti se na opravy trhlin používala zejména sádra. Ta je však poměrně křehká, a k některým materiálům obtížně přilnavá, proto ideální je pořídit s přípravek přímo určený na spárování, tmelení a opravy prasklin ve zdivu. Tím může být zejména akrylový tmel nebo stavební akrylát.

Jak opravit drobné praskliny

Drobnější vlasové praskliny opravíte snadno akrylovým tmelem, který rozetřete pouze prstem.  Bílý akryl použitý na bílou stěnu dokonce už nemusíte ani nijak přemalovávat. Jinak ale akryl můžete snadno zbrousit a přetírat disperzní barvou, třeba u barevně vymalovaných místností.

Jak opravit větší praskliny

Na větší praskliny můžete rovněž využít akrylový tmel. Vzhledem k tomu, že ale bude potřeba již větší množství tmelu, hodí se aplikační pistole, která nanášení usnadní. Ke zpevnění prasklin je také dobré použít spárovací pásku, která prasklinu zpevní. Postup je takový, že nanesete část tmele, aplikujete pásku, a pak znovu doplníte tmel.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top