TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Osm tipů, jak ušetřit za elektřinu

Osm tipů, jak ušetřit za elektřinu

Výdaje za elektřinu jsou pro každou domácnost výrazně zatěžující. Ti, kteří chtějí spořit, proto vymysleli již řadu způsobů, jak ušetřit alespoň nějakou tu korunu. Trápí-li vás také výdaje za elektřinu, projděte si následující triky, a možná budete překvapeni, jak se dá šetřit.

Tip číslo 1: Topte střídmě

Raději si v zimních měsících oblečte dlouhý rukáv, než byste pak zpocení otevírali okna v přetopené místnosti. Vhodné je i pořízení termostatu, který zajistí stabilní přiměřené topení.

Tip číslo 2: Chlaďte správně

Co se týče chlazení v místnosti, vhodnější je větrák. Na rozdíl od klimatizace je šestnáctkrát úspornější, pokud jde o potřebu energie. Pokud je pak řeč o chlazení potravin, tedy lednici, nepodceňujte její umístění ani nastavení. Lednice má být umístěná v chladu, tedy ne u sporáku nebo topení. Nastavená by pak neměla být na nižší teplotu než je 7 stupňů. U mrazniček pak nezapomínejte na odmrazování. Ušetří vám spotřebu energie.

Tip číslo 3: Šetřete při vaření

Pro vaření vody používejte nejlépe varnou konvici. Při vaření na sporáku používejte pokličku a pouze potřebné množství vody.

Tip číslo 4: Perte méně často a více

Při praní čekejte vždy na zcela plnou pračku. Pokud navíc zapomenete na vyvařování a předpírání, opět uspoříte energii.

Tip číslo 5: Úsporné svícení

Využívejte úsporných LED zářivek, případně také stmívačů. A samozřejmě nesviťte zbytečně tam, kde nejste.

Tip číslo 6: Změňte dodavatele

Vyberte si z nabídky dodavatelů elektřiny toho nejlevnějšího, a nepřeplácejte tak zbytečně za stejnou energii.

Tip číslo 7: Vypínejte úplně

Počítač, televizi, ale třeba i kávovar či další spotřebiče zcela vypínejte, tedy nenechávejte v pohotovostním režimu. Minimálně přes noc je to rozhodně na místě.

Tip číslo 8: Nabíječku odpojujte

Po odpojení spotřebiče vytahujte nabíječky ze zásuvek. Ponechání v zásuvce může být pohodlnější, nikoliv však úsporné. Až desetkrát více energie spotřebujete necháváním nabíječky v zásuvce, než nabíjením spotřebiče.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top