TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Komíne, táhni! 5 bodů základní péče o komíny

Komíne, táhni! 5 bodů základní péče o komíny

Ani mimo topnou sezónu nesmíte na svůj komín zapomínat. Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel, aby byl komín připraven bezpečně posloužit během zimního období. Postarejte se o něj včas a v zimě si už jen bezstarostně vychutnejte pohodlí teplého domova.

1.  Čištění je tak snadné

Jestli používáte pevná paliva a spotřebič o výkonu maximálně 50kW, můžete čištění provádět sami. Záznam o čištění zapište do požární knihy, případně do jiné provozní dokumentace. Budete ho ukazovat kominíkovi, který vám přijde komín zkontrolovat. Ze zákona se mají komíny čistit 2x ročně, při celoročním provozu 3x. Nemůžete-li jej vyčistit sami, pozvěte kominíka.

2. Nepodceňujte kontrolu odborníka

Kontrolu provádí kominík, a to jednou ročně. V případě spotřebiče nad 50kW, do kterého se používá pevné palivo, je nutné pozvat kominíka dvakrát za rok.

3. Kdy je čas na revizi komína

Revize komínů vykoná kominík, který je zároveň revizním technikem komínů či spalinových cest. Tohoto odborníka volejte vždy před uvedením nového komína do provozu, ale také po každé stavební úpravě komína, při změně paliva a před instalací nového spotřebiče.

4. Potřebuje váš komín vyvložkovat?

Jestli se zhoršuje tah komínu, cítíte kouř v místnosti s kotlem nebo se dokonce začínají rozpadat stěny komínu, ihned volejte kominíka. Může to způsobovat vlhkost či usazeniny a pravděpodobně bude nutné komín vyvložkovat.

5. Někdy je třeba komín vypálit

Objevili jste uvnitř komínu dehtové skvrny? Pokud pevné usazeniny spalin nelze odstranit jinak, přijde na řadu vypalování. Tuto činnost smí provádět pouze odborník a vy, jakožto majitel, to musíte nahlásit hasičskému záchrannému sboru alespoň 5 pracovních dnů předem.

Rada na konec – jak snížit usazování dehtu

Jestli topíte jen občas a váš komín je během zimy vymrzlý, zatopte před každým použitím nejprve novinami, aby se důkladně prohřál a teprve potom dřevem. Občasné topení ve vymrzlém komínu totiž zvyšuje usazování spalin.

Screenshot - 14.8.2013 , 12_32_43

 

 

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top