TOPlist
19. 04. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak pěstovat rajčata na balkoně

Jak pěstovat rajčata na balkoně

Kupovaná zelenina se té pěstované doma málokdy vyrovná. Ideální je proto pustit se do vlastního pěstění. Na výmluvy, že nevlastníte zahradu, přitom rychle zapomeňte. Například lahodná rajčátka se dají vypěstovat bez problémů i na balkóně panelákového bytu. Stačí vědět, jak na to.

Volba správného místa

K vypěstování chutných plodů rajčat budete potřebovat zejména vhodnou pozici pro umístění květináčů se sazenicemi. Rajčata potřebují dostatek slunce, ideální je proto jižní nebo západní strana domu. Naopak nesnášejí přílišnou vlhkost, takže vhodnější je, když je umístíte pod stříšku balkonu co nejvíce ke zdi, kam se nedostane déšť. Pokud máte balkon zasklený, nemusíte nic řešit.

Vhodná odrůda

Stěžejní při pěstování rajčat bude zejména volba odrůdy. Podle ní se bude odvíjet nejen velikost plodů, které si budete později vychutnávat, ale i způsob pěstování. Pro balkony jsou obvykle vhodnější rajčata keříčková, která mají menší plody, ale potřebují také méně prostoru. Oblíbený je například kultivar „Vilma“, což je vysoce plodící odrůda typu cherry, převislý kultivar „Tumbling Tom“, nebo žlutá odrůda kultivar „Minigold“. Pokud máte ale na balkoně dostatek místa, není problém zvolit si i odrůdu tyčkových rajčat, třeba kultivar „Perun F1“ se žlutými hruštičkovými plody, nebo „Start F1“, s oválnými rudými rajčátky.

V čem pěstovat

Co se týče nádob, pro pěstování balkonových menších rajčátek můžete použít truhlíky, ideálně samozávlahové. Do jednoho se vám vejdou bez potíží tři sazenice. Pokud chcete pěstovat rajčata tyčková, která jsou větších rozměrů, budete potřebovat rozměrnější květináče. Minimální průměr by měl být 40 centimetrů, a to při stejné hloubce.

Pro pěstování rajčat vám postačí obyčejný zahradní substrát, který promícháte s výživným kompostem. Rajčata potřebují hodně živin, proto ideální poměr je jedna ku jedné. Rychlý a zdravý růst můžete podpořit nasypáním několikacentimetrové vrstvy hnoje naspod květináče či truhlíku.

Výsadba a zálivka

Máte-li připraveny nádoby, zeminu, případně podpůrné tyče pro tyčková rajčata, stačí je jen vysázet. Nejvhodnější termín je přelom května a června. Následně rajčata potřebují pravidelnou zálivku, ideálně každý večer, a to vždy ke kořenům (ne na listy).

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top