TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zahrada / Kdy sázet jahody? Na jaře, v létě i na podzim!

Kdy sázet jahody? Na jaře, v létě i na podzim!

Doma vypěstovaná červená jahoda, to je gastronomická lahůdka, která se nemůže s produktem ze supermarketu vůbec srovnávat. Pokud mezi milovníky jahod taky patříte, pusťte se do jejich pěstování, a užijte si lahodnou chuť domácího produktu. Vhodný čas na sázení jahodníku je na jaře i na podzim, a za určitých podmínek dokonce i v létě.

By: Walter

Sázení jahod na jaře

Jarní výsadba jahodníku by měla proběhnout v rozmezí od dubna do května. Pro tuto výsadbu můžete použít zakoupenou nebo vlastní předpěstovanou sadbu (kterou jste si předchozí léto vysadili). Jarní sadba vám zajistí plnou sklizeň, ovšem až v následujícím roce. Během té doby rostliny také intenzivně zesílí a vytvořené odnožové rostlinky hustě zaplní řádky. Vy se pak můžete rozhodnout, zda zachováte hustý porost, nebo rostlinky na podzim daného roku ještě dále rozesadíte. Přesto prvních plodů se z jarní výsadby můžete dočkat ještě v tomtéž roce, a to přibližně dva až tři měsíce po výsadbě, ale v menším objemu.

Sázení jahod na podzim

Jestliže se rozhodnete pro výsadbu jahodníku na podzim, určitě si pospěšte. Podzimní výsadba probíhá ze samého kraje podzimu, během srpna až září. Obecně platí, že čím menší je vyspělost sadby, tím dříve byste ji na podzim měli zasadit, aby dokázala přežít následující chladné měsíce.

Sázení jahod v létě

Pokud si chcete zasadit jahody v letním období, ideální bude červen až červenec. Pro letní výsadbu ale budete potřebovat chlazenou „frigo“ sadbu nebo mladé dceřiné rostlinky odebrané z mateřských rostlin. Pokud se rozhodnete pro letní výsadbu, můžete se v následujícím roce těšit na vyšší plodnost i lepší kvalitu plodů, a to zejména při použití takzvané husté výsadby (100 až 200 tisíc kusů sazenic na hektaru půdy).

Bez přípravy nesázejte

Ať už se rozhodnete pro výsadbu ve kterémkoliv ročním období, základem je důkladně připravená půda. Jahodník je totiž pouze mělce kořenící rostlina, a tudíž je její růst a plodnost významně ovlivněna stavem půdy. Sazenice potřebují ideálně půdu humózní, provzdušněnou, spíše hlinitopísčitou, neutrální kyselosti. Pokud přípravu půdy nestihnete, raději výsadbu jahodníku odložte.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top