TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Jak na realizaci dlažeb v interiéru i exteriéru

Jak na realizaci dlažeb v interiéru i exteriéru

Léto je tady, a s ním i nová vlna energie pro úpravy bydlení, ať už v interiéru, nebo exteriéru. Pokud vás láká například pomyšlení na nové obklady v kuchyni, nebo třeba nová pokrývka pro vaši terasu, poradíme, co všechno budete k modernizaci svépomocí potřebovat.

Obklady a dlažby do koupelny i obýváku

Dlažba se hodí zdaleka nejen do koupelny, ale i kuchyně, chodby, nebo obývacího pokoje. K její realizaci budete potřebovat stejně jako k realizaci obkladů především dlaždice, lepidlo na obklady, spárovací hmotu pro obklady a dlažby, a také přechodové lišty, které zakryjí spoj mezi dvěma různými typy podlah, a dovedou se vyrovnat i s výškovým rozdílem podlah. Pro obklady i dlažby pak budete potřebovat také obkladové lišty a profily, které slouží k ukončení obkladových ploch. K zakrytí schodových hran či olemování podlahových konvektorů můžete vybírat z pestré palety schodových lišt, hran, profilů a tyček. Pokud navíc chcete mít teplo od nohou, můžete pod dlažbu umístit podlahové topení, které je příjemné v koupelně stejně jako v obývacím pokoji, a oceníte jej zejména, pokud máte malé děti. Instalace podlahového vytápění bývala dříve obvykle výsadou odborné firmy, dnes již ale existuj i systémy, které jednoduše nainstalujete i sami.

Dlážděná terasa pro venkovní pohodu

Jednoduché konstrukční systémy jsou výsadou moderní doby, a s jejich pomocí si dnes můžete pořídit novou krytinu nejen pro interiér, ale dokonce třeba i balkon, bazén, nebo terasu. Stavební konstrukční systém pro balkony a terasyvám umožní nejen „obléci“ terasu či okolí bazénu do nového kabátu, ale navíc si s jeho pomocí zajistíte řešení kvalitní a s dlouhou životností.

Stejně jako v interiéru, neobejdete se při realizaci dlažby bez dlaždic, stavebního lepidla a spárovací hmoty. Mimo to je ale potřeba zajistit odolnost například vůči dešti. Důležitým předpokladem pro funkčnost konstrukce je dostatečný spád povrchu, (ideálně 1,5 až 2 procenta), který umožní spolehlivé odvádění vody. Pro tyto účely využijete také odvodňovací žlaby, svodová potrubí, chrliče, případně ukončovací profily pro balkony a terasy, z nichž některé disponují speciální drážkou, která umožňuje jednoduché připevnění odvodňovacího žlabu. Hodit se vám pak může případně i některý z izolačních materiálů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top