TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Ohřev vody v domácnosti

Ohřev vody v domácnosti

Nedílnou součástí pohodlného současného bydlení je i nepřetržitý přísun vody do domácnosti. A to nejen té studené, ale i teplé – ať už na sprchování, nebo umývání nádobí. K tomu aby ale vaše domácnost měla vždy dostatek teplé vody, je třeba mít k dispozici kvalitní a také odpovídající ohřívač vody.

Ohřívače vody

Ohřívače vody neboli bojlery, slouží k ohřevu studené vody, a to buď v zásobníku, nebo při průtoku. Ohřívačů existuje několik druhů, a liší se jak způsobem ohřevu, tak třeba palivem nebo samozřejmě objemem. Kromě spolehlivosti a pořizovací ceny byste proto při koupi nového bojleru měli zohledňovat i hospodárnost nebo životnost daného modelu. Pokud vám totiž ohřívač po několika měsících zničí koroze či vodní kámen, bude poruchový, nebo například kvůli neodpovídající izolaci nebude schopen udržovat teplo, dobrou službu jednoznačně neodvede. Nevíte-li si s výběrem konkrétního vhodného ohřívače rady, zeptejte se odborníků, například na topenilevne.cz.

Plynové ohřívače

S ohledem na finanční stránku provozu bojleru je velmi oblíbenou variantou plynový ohřívač vody, neboť plyn je ve srovnání s elektřinou obvykle o poznání levnější. V nabídce plynových bojlerů si můžete vybírat mezi průtokovými a zásobníkovými. Průtokové ohřívače ohřívají vodu aktuálně v době odběru, nehrozí tedy, že by vám teplá voda došla. Naopak zásobníkové ohřívače ohřívají vodu a shromažďují ji v zásobníku, ze kterého ji v případě potřeby můžete okamžitě čerpat. U plynových ohřívačů je ale potřeba úzkostlivě dodržovat bezpečnostní opatření. Navíc je nutné vybudovat pro ně odtah, což může být komplikované.

Elektrické ohřívače

Elektřina vás ve srovnání s plynem vyjde dráž, výhodou je ale nenáročnost na údržbu, možnosti bojleru a jednoduchost instalace. Umístit elektrický ohřívač totiž můžete kamkoliv do místnosti bez nutnosti budovat komín nebo vrtat. Opět existují varianty průtokové a zásobníkové, nevýhodou zásobníku jsou ale pochopitelně větší rozměry. U elektrického ohřívače je výhodou možnost navolit si teplotu pomocí displeje a často jsou elektronicky řízeny. U některých typů je možné regulovat výkon několikastupňovou stupnicí a mají velmi jednoduché i bezpečné ovládání.

Ohřívače na tuhá paliva

Výhodou ohřívačů na tuhá paliva je přímý, vysoce účinný ohřev. Naopak nevýhodou je značná pracnost, prašnost, vysoké nároky na čas, a také nemožnost centrálního rozvodu teplé vody. Obvykle se využívají v rekreačních objektech nebo jako nezávislý zdroj teplé vody.

Akumulační nádrže

Ke shromažďování tepla od kotlů, solárních systémů, tepelných čerpadel či dalších zdrojů slouží akumulační nádrže, tedy tlakové nádoby, ze kterých je možné teplo následně použít například pro vytápění objektů. Při využití akumulačních nádrží dochází ke značným úsporám financí i zvyšování životnosti zdrojů, neboť jsou všechny tyto zdroje využívány s maximální účinností. Při řešení systému na ohřev vody proto zvažte i jejich pořízení.

 

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top