TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Spojovací materiál pro dílnu i domácnost

Spojovací materiál pro dílnu i domácnost

Ať už jste zapáleným domácím kutilem, nebo vaše domácnost disponuje jen kufříkem s nejnezbytnějším vybavením pro případ nouze, jistě se u vás najdou alespoň nějaké hřebíky, šroubky či vruty. Za pomoci spojovacího materiálu totiž zvládnete nejednu drobnou opravu nebo třeba pověsíte obraz, přičemž práce s nimi navyžaduje žádné speciální znalosti ani schopnosti. Není ale spojovací materiál jako spojovací materiál, proto dobře rozmýšlejte, než nějaký nakoupíte. A pokud jste ve světě spojovacího materiálu nováčci, nechte si raději poradit od odborníků.

Volte jedině kvalitu

Pokud doplňujete zásoby spojovacího materiálu pro vaši dílnu nebo domácnost, rozhodně byste měli dbát na kvalitu. Spojovací materiál budete často využívat pro skutečně pevná spojení, a pokud mají vydržet a vy si chcete být jisti jejich spolehlivostí, ideální je vybírat renomovaného výrobce a trvanlivý materiál. Příkladem je třeba společnost Akros Praha, která nabízí výrobky z nerezových materiálů, od šroubků a matic přes podložky, vruty, nýty, až po ocelové nerezové trubky, plechy, nebo tyče. Výhodou nerezové oceli je, že tento materiál má všestranné použití v domácnosti i stavebnictví, a je tudíž skutečně univerzální.

Šrouby a matice

Šroub společně s maticí tvoří spolehlivou dvojku, pokud jde o spojování. Podle účelu se používají šrouby s různou úpravou hlavy – s hlavou čočkovou, válcovou, půlkulatou nebo například zapuštěnou. Specifická je přitom vždy i drážka a typ závitu. Různorodé jsou také materiály, kdy můžete sehnat nerezové šrouby vhodné pro interiér i exteriér, šrouby z uhlíkových nebo legovaných ocelí, mosazné nebo plastové šrouby. Každý z materiálů a typů ale má svůj specifický účel, a nemusí být využitelný pro všechny vaše záměry, proto se raději vždy svěřte prodejci, pro jaké upotřebení šrouby sháníte. K nim pak logicky napasujte i odpovídající matice, které se liší průměrem otvoru, tvarem i materiálem.

Vruty a hmoždinky

Vruty jsou podobné šroubům, liší se od nich však ostrým hrotem a určením pro spojování převážně měkkých materiálů jako je dřevo, plast či sádrokarton. Při montáži si vrut sám vyřezává závit v materiálu působením tlaku a otáčením, takže nabízí pevný spoj při jednoduchosti použití. Pro účely připevňování věcí k nepružným materiálům, jako je cihla nebo beton, jsou pak využívány vruty společně s hmoždinkou.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top