TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Zapomeňte na plasty! Zvolte poctivé sklo!

Zapomeňte na plasty! Zvolte poctivé sklo!

Sklo dělá lidem společnost již několik set let. Jeho masové využití však přišlo až v posledních několika desítkách let. Jeho urputným soupeřem je v poslední době plast. Granulát, nejčastěji šedé barvy, který se tvaruje, barví, upravuje, mísí a vytváří na výrobky denní potřeby, často nahrazující i již zmiňované sklo. Dokážete si ale představit, že by sklo bylo nahrazeno plastem?

Interiér sklo prosvětlí

Od 70. let minulého století byl vidět jistý úkrok od používání skla. To bylo nahrazováno jinými materiály a především různými druhy plastů. A tak se doteď setkáváme s plasty, které se z interiéru špatně odstraňují, žloutnou a mohou uvolňovat i škodlivé látky. Jak si ale efektivně a jednoduše vylepšit interiér a dodat mu pořádnou dávku světla?

Zakomponujte do něj sklo! Současné technologie umožňují použít sklo i v místech, kde by se nám to dříve nevyplatilo, ale ani nebylo možné. Obrovskou oblibou prochází například pochozí sklo. Sklo, po kterém chodíme. Žádná linolea, žádné parkety a plovoucí podlahy. Ale kvalitní silné sklo. Perfektní na údržbu a ještě lepší pro vzhled.

Pustíte do domu slunce

Již jsme se zmiňovali o prosvětlení interiéru. Pochozí sklo je jistým řešením. Například tak lze efektivně dodat světlo do malých mezipater či schodišť, kde sklo působí i velmi pěkným vzhledem. Sklo můžeme ale použít i jako zábradlí. Skleněné zábradlí je známo z obchodních center nebo z administrativních budov, ale jeho přítomnost v klasickém obytném prostoru moderního rázu může způsobit doslova malou revoluci.

Použití skla má především estetický význam. Otázka je co bezpečnost? Současné technologie jsou na takové úrovni, že je sklo leckdy bezpečnější, než materiály jako je plast či dřevo. Při rozbití sklo nemusí vytvářet ani žádné střepy. Moderní celoskleněné dveře, ale i již zmíněné zábradlí nebo sklo pochozí je zpevněno fólií a tak není třeba obav o bezpečnost.

Co se týče finanční stránky, je dnes sklo poměrně levné. Je třeba brát v úvahu to, že celková životnost skla je nesrovnatelně delší, než při využití jiných umělých materiálů.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top