TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Doplňky / Jídelní souprava – ozdoba vašeho stolování

Jídelní souprava – ozdoba vašeho stolování

foto: IKEA

foto: IKEA

Nedílnou součástí vybavení každé kuchyně či jídelny je samozřejmě i nádobí, potřebné pro prostření stolu a příjemné stolování. Vzhledem k tomu, že ale nádobí plní nejen svou praktickou funkci, nýbrž i tu estetickou, ideální je pořídit si jídelní soupravu, která je dokonale sladěná. Styl pak můžete volit podle trendů, stylu interiéru, nebo klidně vlastní intuice.

Stolování v dnešním pojetí naštěstí neslouží jen k nakrmení „divé zvěře“, ale má i určitou společenskou funkci. I proto nám záleží na tom, jak stůl při obědu či večeři vypadá, a obvykle se snažíme ho vyzdobit i sladit. K tomu nám může posloužit stylový ubrus, textilie k prostírání, květinové či jiné dekorace, a samozřejmě i sladěné nádobí.

Stylové nádobí je součástí sady

Zatímco bez ubrusu nebo květin na stole se obejdeme, bez talířů to nepůjde. Ačkoliv pro splnění svého účelu postačí talíře v podstatě jakékoliv, ideální je mít v kuchyni k dispozici sjednocené sady talířů, ať už osmnáctidílné zahrnující talířky různých velikostí určené pro všechny možné chody, nebo třeba jen třídílnou soupravu jídelních talířů pro vaši tříčlennou rodinku. Při prostírání jednotný design vypadá mnohem lépe, a zejména děti si například nemusí navzájem závidět. K dokonalosti pak můžete stolování dotáhnout pomocí jídelní soupravy. Jídelní sada čítající desítky kusů nádobí totiž kromě talířků nabízí ve stejném designu i hrníčky či misky, a vy tak můžete sladit do jednotného stylu doslova celý stůl.

Jaké druhy nádobí se nabízí?

Druhů nádobí je snad nekonečné množství, a to teď není řeč o různých druzích podle účelu, kdy existují speciální talířky či hrnečky přímo určené na konkrétní pokrmy. Zejména se nádobí liší v materiálu, ze kterého je vyrobené. Například talíře jsou nejčastěji vyráběny z keramiky, porcelánu a skla, případně plastu, kovu, dřeva. Co se týče designu, trh nabízí vše od minimalistických kulatých bílých talířů přes talíře barevné, zdobené vzory, až po talíře hranaté či oválné, malované nebo se strukturovaným povrchem. Klasické jsou keramické kulaté bílé talíře, modernější pak keramické talíře tmavých barev, případně i atypických tvarů. Pro sváteční příležitosti pak řada hospodyněk využívá porcelánové jídelní soupravy, které se dnes však vyrábí již v moderním designu například s barevným potiskem.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top