TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Doplňky / Chraňte svůj majetek – pořiďte si trezor!

Chraňte svůj majetek – pořiďte si trezor!

Kriminalita v České republice není nijak nízká, a chránit svůj majetek je proto jednoznačně na místě. K tomu, abyste nepřišli o to nejcennější, přitom mnohdy není potřeba drahých kamerových systémů, ostnatého drátu, ani soukromé ochranky. Cennosti v podobě hotovosti, dokumentů či šperků poměrně snadno ochrání například trezor či sejf.

Trezor či sejf ochrání vaše cennosti

foto: Anonymous Account / Flickr.com

foto: Anonymous Account / Flickr.com

Cenné věci, ať už jde o vyšší finanční sumy, důležité dokumenty, drahé šperky, kovy, nebo cokoliv co má pro vás výjimečnou hodnotu, byste rozhodně neměli nechávat v domě či bytě volně. Jakkoliv krátká nepřítomnost doma (a mnohdy i přítomnost) může být příležitostí pro zloděje, který vás dovede během několika málo minut připravit o hodně. Ideální je věci uzamknout do k tomu určených bezpečnostních schránek, například trezorů či sejfů, které si lze snadno představit jako odolné pouzdro umístěné ve vašem interiéru.

Trezory nabízí škálu možností

Trezory existují v mnoha různých variantách, od volně stojících trezorů, přes nábytkové trezory určené k zabudování například do skříní, podlahové trezory, až po trezory do zdi, které neinformovaný člověk mnohdy ani nezpozoruje. Rozdíly jsou tedy v umístění trezoru v rámci objektu. Nabídka ale zahrnuje také varianty trezorů pro speciální účely, například trezory na zbraně, nebo trezory se speciálními vlastnostmi, jako jsou například trezory ohnivzdorné. Stejně tak existuje široká škála variant, pokud jde o velikosti – od drobných nábytkových modelů pro cennosti do formátu A5, až po masivní depozitní trezory s objemem v řádech stovek litrů. Pokud jde o bezpečnost, na velikosti ale nezáleží – rozměry by především měly odpovídat vašim potřebám a představám.

Sejfy

Pojmy trezor a sejf řada lidí zaměňuje, ve skutečnosti se ale jedná o dvě rozdílné (ačkoliv skutečně velmi podobné) věci. Hlavní rozdíl mezi trezory a sejfy je v tom, že sejfy nejsou oproti trezorům certifikovány. Obecně pak sejfy bývají obvykle menší a lehčí, takže jsou vhodné pro použití například do auta či karavanu. Sejfy stejně jako trezory mají podobu schránky, a jsou určeny k zabezpečení drobnějších cenností. Na rozdíl od trezorů je ale pořizovací cena sejfu o něco nižší.

Zvažte všechny parametry vaší schránky

foto: rpongsaj / Flickr.com

foto: rpongsaj / Flickr.com

Při volbě vhodného trezoru či sejfu vás čeká rozhodování o budoucím umístění, a tedy typu schránky, její velikosti, tvaru, ale třeba i způsobu zamykání, který může také významně ovlivnit bezpečnost uložených cenností. Pokud jde o zámky, můžete volit zejména mezi mechanickými zámky, mechanickými kombinačními zámky, elektronickými zámky, případně jejich vzájemnou kombinací.

Mechanické zámky se otevírají klasickým klíčem, který máte k dispozici v omezeném počtu kusů, nevýhodou je ale možná ztráta klíče, případně možnost jeho odcizení. Mechanické kombinační zámky fungují na bázi číselné kombinace, kterou zadáte, a trezor se díky tomu otevře. Kombinaci můžete sdělit libovolnému neomezenému počtu osob, což je výhoda pokud chcete obsah trezoru sdílet s více lidmi. Na druhou stranu číselná kombinace je pouze informace, která se dá velmi snadno šířit, takže je potřeba dobře zvažovat, komu ji sdělíte. Na podobném principu funguje i zámek elektronický, kde však číselnou kombinaci nezadáváte mechanicky (otáčením kolečka), ale stisknutím příslušných číselných tlačítek. Elektronický zámek pak také bude chtít jednou za čas vyměnit baterie.

 

 

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top