TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Hlídejte si cenu zlata. Jde o vaše peníze

Hlídejte si cenu zlata. Jde o vaše peníze

Nakupování zlata patří mezi oblíbené formy investice. Je to rychlé, pohodlné a při dodržení základních pravidel i velmi bezpečné. Zlato si následně stačí uložit na bezpečné místo a mít ho jako pojistku proti inflaci. A co udělat, aby bylo zhodnocení v budoucnu co největší? Naprostým základem je výběr zlata za nejlepší aktuální cenu. Jak toho dosáhnout se dozvíte v tomto článku.

Proč je zlato oblíbenou investicí?

Zlato zná naprosto každý. Může mít podobu šperku, ale i zlatého slitku, cihličky či mince. Ve své ryzí podobě si uchovává jasnou hodnotu a v případě potřeby se dá prodat téměř v každém městě. Nákup investičního zlata je navíc osvobozen od DPH, takže cena zlata v rámci nákupů z naší země může konkurovat zahraničním cenám. Drobné rozdíly tu však přeci jenom jsou.

Rozdíly v ceně u zlatých slitků

Zlaté slitky by možná byly ještě o něco výhodnější, kdyby je vyráběla přímo nějaká česká mincovna. Jenže nic takového se neděje a výrobu cihliček nenabízí ani žádná slovenská mincovna. Většinu produkce pro evropský trh tak mají na starosti hlavně švýcarští producenti. I díky této skutečně zaplatí Němci nebo Rakušani za zlaté slitky o něco méně v porovnání s českými investory, na které čeká nástraha v podobě měnového kurzu. Kromě toho rozdílu se i jednotliví prodejci předhání v tom, kdo dokáže zlato prodat levněji či dráž.

Nakupte zlato v takové podobě, jaká vám nejvíce vyhovuje

Aby bylo investiční zlato zajímavé, může mít podobu malého slitku, větší cihličky nebo mince s jedinečnou sběratelskou ražbou. Pro všechny produkty však platí, že je dobré porovnat ceny u různých prodejců, ať vyberete takovou investici, která je aktuálně nejzajímavější. Obchod, ze kterého budete zlato kupovat, by měl být solidní, prověřený a s jasnou historií.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top