TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Jak se zabezpečit do budoucna? Volte zlato

Jak se zabezpečit do budoucna? Volte zlato

Doba z hlediska ekonomiky není zrovna příznivá. Už jste si jistě všimli zvýšené inflace a rostoucích cen všech služeb a zboží. Proto je nejvyšší čas vzít vaše naspořené finanční prostředky a vhodně je investovat. Pokud se zeptáte odborníků, rozhodně vám kromě nákupu nemovitostí doporučí volit investiční zlato. To se vyplatí hned z několika důvodů.

Zlato ochrání peníze před inflací

V první řadě je důležité zmínit, že investiční zlato v podobě slitků (cihliček) a mincí si dokáže uchovat svoji hodnotu i v dobách, kdy ji klasické bankovky rychle ztrácejí. Ceně zlata neuškodí ani zmíněná vysoká inflace, takže až nakoupené slitky či mince později prodáte, máte reálnou šanci, že obdržíte odpovídající sumu peněz, již jste investovali, spíše však více, neboť v dlouhodobějším horizontu cena zlata roste. Je to dáno jeho omezenými světovými zásobami a neutuchající poptávkou po něm. Zlato je tedy velmi bezpečnou investicí, což se rozhodně nedá říci o jiných investičních příležitostech, k nimž se řadí zejména akcie apod.

Lidé začínají chápat kouzlo investičního zlata

V posledních měsících prodejci logicky hlásí zvýšený zájem. Mezi investory už přitom zdaleka nepřevládají jen movití lidé, stále častěji investiční zlato skupují rovněž drobní střadatelé, tedy „běžní“ občané. Pavel Trtík, zakladatel známého internetového obchodu zlate-mince.cz, k tomu má následující připomínky: „Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořící programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky s hmotností 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého.“ Jedním dechem pak dodává zajímavou informaci: „Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě.“

Jak bez problémů provést nákup zlatých slitků a mincí?

Zlato je oblíbené mezi drobnými střadateli a sběrateli také z toho důvodu, že se dá koupit velmi pohodlně, a to právě i díky internetovým obchodům. V podstatě si jej máte možnost nakoupit stejně snadno, jako když si pořizujete běžné spotřební zboží – oděvy, obuv, elektroniku apod. Nemusíte už složitě vyhledávat prodejce v kamenných pobočkách, vše zvládnete v klidu a pohodlí domova. Přitom máte možnost vybrat si z mnoha variant mincí a slitků ze zlata. Aktuálně jsou v kurzu například švýcarské zlaté slitky Argor Heraeus, které jsou v porovnání s konkurenčními produkty cenově výhodnější a oceníte i jejich atraktivní vzhled. Pokud jde o zlaté mince, za pozornost stojí kupříkladu zlaté dukáty, na nichž je zobrazen panovník Karel IV., pro sběratele jde o velmi lákavou záležitost. Chcete-li investovat do zlatých mincí hlavně z důvodu ochrany peněz, můžete si vybrat rovněž zlaté mince Wiener Philharmoniker, nyní už jsou ve vybraných eshopech k dostání v nejnovější variantě pro rok 2021.

Zlato je oproštěno od DPH

Zlato je výhodné nejen z důvodu stability a ochrany peněz před inflací. Pro investory je důležitým faktem, že nákup nepodléhá dani z přidané hodnoty. Zatímco třeba investiční stříbro, nemovitosti a další komodity podléhají DPH ve výši 21 %, u zlata s tímto navýšením nemusíte počítat, pokud tedy jde právě o certifikované zlaté slitky a mince.

Se zlatem asi neuděláte díru do světa, jde-li o vysoké zhodnocení. V rámci této investice se však nemusíte strachovat, že o vložené finanční prostředky či jejich značnou část přijdete. A to je hlavním pozitivum, které se v investici do zlata skrývá.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top