TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Zdravé a úsporné osvětlení, které se přizpůsobí vašemu dennímu biorytmu

Zdravé a úsporné osvětlení, které se přizpůsobí vašemu dennímu biorytmu

Zejména v zimních měsících způsobuje nedostatek světla stres, špatnou náladu a tak zvané zimní deprese. Abyste si nedostatek slunečních paprsků vykompenzovali, je vhodné mít doma několik druhů světel, a hlavně správně zvolené osvětlení, které navodí příjemnou náladu a pocit útulna.

Rozhoduje barva světla

S osvětlením místnosti bychom to však neměli přehánět. Je-li v každé místnosti LED žárovka s jasným bílým světlem, zaděláváte si na psychické problémy související s poruchami spánku. Tyto žárovky vyzařují značné množství modrého světla, které je srovnatelné se zářením displejů mobilních telefonů, tabletů a obrazovek počítačů. Škodlivost LED zářivek je přímo úměrná jejich kvalitě. Sáhnete-li po dražší variantě, získáte přirozenější a zdravější světlo, delší životnost a úsporný provoz osvětlení.

Večer patří tlumenému teplému odstínu

Dostatek světla potřebujeme k udržení psychické a fyzické pohody. To platí hlavně ráno a přes den. K večeru bychom měli osvětlení postupně ubírat, abychom tělo připravili na fázi odpočinku a spánku. Chytré biodynamické osvětlení tento denní rytmus plně respektuje. Jeho žárovky v denní dobu září více, večer intenzitu světla snižují. Nemění se jenom jas, ale  také zabarvení. Z jasně bílé přechází v teple oranžovou. Abyste si komfort tohoto biodynamického světla užili na maximum, můžete si jeho intenzitu záření regulovat na mobilním telefonu.

Osvětlení volíme dle druhu místnosti

Tam, kde se předpokládá zvýšená pracovní a pohybové aktivita (například v předsíni, kuchyni a v pracovně), volíme studené bílé světlo o barevné teplotě 6000-7000 K. Má totiž stimulující účinky na mozek a soustředění. Naopak v pokojích, v nichž budeme relaxovat, umístíme osvětlení s teplým bílým a žlutým odstínem. V ložnici, obývacím a dětském pokoji by barevná teplota světla neměla přesahovat 3500 K.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top