TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Ideální osvětlení obýváku: jsou lepší lustry nebo podhledové panely?

Ideální osvětlení obýváku: jsou lepší lustry nebo podhledové panely?

Obývací pokoj má mnoho funkcí. Nejen, že je místem, kde většinou hostíme návštěvy, ale také v něm trávíme nejvíce času z celého dne. Už jen proto klade velkou náročnost na správné LED osvětlení. Přestože v obývacím pokoji především relaxujeme, neznamená to, že je v něm místo jen pro dekorativní osvětlení v teplé bílé. A kolik světla by v obývacím pokoji mělo být? Přečtěte si, jak ideálně osvítit váš obývací pokoj, abyste v něm rádi trávili čas vy i vaše návštěvy.

Ideální množství světla je důležité

Určitě jste se už setkali s příliš přesvětleným interiérem, který nebyl vůbec příjemný a spíše dráždil oči. Ideální ale není ani takový, kde je naopak příliš šero. Proto je pro začátek dobré si vypočítat, kolik světla do obýváku budete potřebovat. Ideální je osvětlení o poměrném výkonu 2–3W/m2. Například světla do obýváků o ploše 20 m2 budou potřebovat celkem výkon alespoň 40 W, lépe však 60 W. Počítejte na každých 10 m2 zhruba 20 W LED osvětlení.

Potom záleží, kolik budete chtít v obývacím pokoji světel. Abyste zjistili, jak silná světla potřebujete, jednoduše vydělte počet wattů počtem osvětlení. Pokud bychom počítali, že chceme mít pouze 4 hlavní světla v obýváku o ploše 20 m2, zjistíme, že budeme potřebovat celkový výkon světel 40 W, tedy jedno světlo do obýváku by v našem případě muselo mít výkon 10 W, aby byl interiér dostatečně osvětlen.

TIP: Vypočítejte si správné množství světla pro každou místnost zvlášť, a také pro celý váš dům. 

Hlavní a vedlejší osvětlení obýváku

Obývací pokoj je většinou dostatečně velký na to, aby si zasloužil hlavní osvětlení a potom vedlejší, spíš menší dekorativní osvětlení. Hlavní osvětlení obývacího pokoje by mělo být silnější, aby osvětlilo dostatečně celou místnost. Doporučujeme spíše teplou bílou, protože osvětlení obýváku by mělo být hlavně dekorativní, navozovat uvolnění a pohodu. Ideální chromatičnost je zhruba 2700–3100 Kelvinů. Vedlejší osvětlení by mělo být zcela určitě dekorativní, vsadit můžete na různé lampy, menší dekorativní osvětlení a podobně.

Jsou lepší závěsná svítidla nebo vestavné panely

Hodně záleží na samotném obývacím pokoji, především jak je dispozičně vyřešen. Pokud máte vyšší stropy a celkově více místa, je ideální použít LED lustry do obýváku. Jsou totiž dekorativní a často vypadají opravdu luxusně, ve větších místnostech mají své zastoupení a krásně se vyjímají. Lustry do obýváku doporučujeme, pokud máte raději spíše klasický luxusní design.

Menší obývací pokoje naopak nejsou pro lustry vhodné. Zabíraly by příliš mnoho místa. Ideální je tak použít jako světla do obýváku spíše menší a nevýrazné vestavné LED panely. Svítí přímo shora a nejdou vidět, často jsou zabudovány do sádrokartonových podhledů. Vytvářejí příjemnou atmosféru osvětlení.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top