TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / 3 zásadní chyby, které nedělejte při koupi pozemku

3 zásadní chyby, které nedělejte při koupi pozemku

Koupě nového pozemku se může v jediném okamžiku z radosti změnit na spoustu problémů a strastí. Při jeho výběru a následné prohlídce bychom si měli hlídat některé naprosto zásadní okolnosti. Tyhle tři jsou jedny z nich.

Kontrolujte okolí a přírodní poměry

Mnohdy se stává, že se na trhu najdou pozemky až podezřelé levné. I tak ale člověk neodolá a jde se podívat, jak takový pozemek vypadá. V první pohled můžete být nadšení a říci si, že jde o dobrý obchod. Pak ale přijde první obleva a vy zjistíte, že se váš pozemek ocitá na pokraji mokřin anebo je dokonce v povodňové oblasti. Právě především vodní zdroje bývají důsledkem nepříjemných nákupů a komplikací s nově nabytými pozemky.

Rozbory zeminy nám mohou napovědět hodně



Další strašák, kterého na první pohled nikdy nevidíme, se ukrývá pod zemí. Anebo naopak, přímo v samotné půdě. K odhalení takového strašáka nám může nápomoci rozbor použitelnosti zeminy. Ty dělají specializované laboratoře jako například Moni.cz, které poskytují profesionální rozbory firmám i běžným osobám.

Ve výsledcích rozborů obdržíte kompletní obsah chemických i přírodních látek v zemině a lehce tak předejdete například nákupu neúrodné či kontaminované půdy. Mnohdy dokonce objevíte neočekávanou minulost pozemku právě díky rozborům, které stojí pár stovek korun.

Pozor na inženýrské a rozvodné sítě



Jakmile kupujete pozemek pro stavbu budoucího baráčku, či jakékoliv budovy, tak se zajisté budete vyhledávat právě takzvané „zasíťované pozemky“. Neboli pozemky, na které jsou zavedené a funkční inženýrské sítě v podobě odpadu, elektriky či plynu. Jenže právě před samotnými rozvody se mějte vždy na pozoru. Pokud se například na vašem pozemku či v jeho těsné blízkosti objeví sloup elektrického napětí či telekomunikace, tak to pro vás může znamenat nepříjemné komplikace a průtahy při jindy běžných úpravách vlastněné půdy.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top