TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Reality / Jak vybrat pozemek pro rodinný dům

Jak vybrat pozemek pro rodinný dům

Hledáte parcelu pro svůj vysněný dům? Pak je tento článek přesně pro vás. Řekneme vám, na co se při výběru soustředit a před čím se mít na pozoru.

S realitkou nebo na vlastní pěst?

Nejprve se rozhodněte, jestli chcete informace o pozemku a následnou koupi zařizovat sami, nebo svůj osud svěříte do rukou realitní kanceláře. Obojí má svoje pro i proti. Pokud se spolehnete sami na sebe, ušetříte nezanedbatelné množství peněz, ne tak ale starostí a nervů. Realitní kancelář za vás spoustu věcí zařídí, finančně to ale bude dražší. Pokud se rozhodnete jít cestou spolupráce s realitkou, vyberte hlavně spolehlivou a osvědčenou společnost. Například realitní kancelář v Plzni má s prodejem i koupí pozemků bohaté zkušenosti a zajistí vám kompletní servis.

Zajděte na úřad

Pokud už máte vybranou konkrétní parcelu, ověřte si na stavebním úřadě, že je na ní možné vůbec stavět. Z územního plánu také odvodíte, co se může časem objevit na sousedních pozemcích. Nezapomeňte si zjistit, jak je to s připojením na inženýrské sítě, tedy s přívodem vody, plynu a elektřiny, jak je vyřešena kanalizace a napojení na příjezdovou komunikaci. Pro jistotu si také ověřte, že se můžete opravdu připojit a není například u elektrického proudu omezená kapacita.

Na čem budete stavět?

Za ideální jsou většinou považovány pozemky rovinaté nebo takové, které se mírně svažují, musejí být ale na únosném podloží. Zjistěte si pro jistotu, co je pod povrchem, kvalita podloží totiž ovlivní náklady na základy stavby i její celkové provedení. Dejte si přitom pozor na skrytá omezení (jestli se třeba líbivé pozemky v Plzni nenacházejí v záplavové oblasti nebo Vaše vysněná parcela na Šumavě není v ochranném pásmu). Dobře si také zkontrolujte list vlastnictví, jestli není zatížen určitými omezeními, jako je třeba věcné břemeno nebo předkupní či zástavní právo.

Tip na závěr: pozemek okoukněte i v noci

Mnoho lidí už se s koupí pozemku napálilo. Když si vybírali místo pro svůj budoucí život, byl slunný den, v okolí se potulovalo jen pár pejskařů, a večer se pak nestačili divit, jak vypadá noční život v jejich čtvrti. Noční návštěva parcely vám může přinést další důležité informace o pozemku, které se mohou ukázat dokonce i jako rozhodující.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top