TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Na kancelářském stole by měl vládnout pořádek! A nejenom na něm!

Na kancelářském stole by měl vládnout pořádek! A nejenom na něm!

Viděli jste film Jak básníci přicházejí o iluze? Vybavujete si konkrétně přednášku s psychologem Zajícem v podání Zdeňka Svěráka o teorii vědce Enricha Bronštejna o rozložení předmětů na psacím stole?

I přesto, že byla míněna s jistou nadsázkou, něco na této teorii je. I dnes vám každý psycholog potvrdí, že věci, kterými se obklopujeme, a je jedno, zda v pracovně či mimo ni, nás přímo ovlivňují. Konkrétně prostředí pracovny tak má přímý vliv na naši pracovní výkonnost.

Zaměřeno na barvy

Pracovní výkonnost například velmi ovlivňují barvy. Pokud byste rádi aktivní kancelář, dbejte na to, aby v ní dominovaly světlé a pestré barvy. Jde-li vám spíše o kancelář klidnou, nemusíte se obávat barev tmavých. Co se materiálů týče, prostředí obecně zpříjemňují přírodní materiály.

Zaměřeno na kancelářský nábytek

Alfou a omegou každé kanceláře je ovšem kancelářský nábytek, tedy kancelářská skříň v kombinaci se stolem a židlí. Největší pozornost věnujte výběru kancelářské židle, jejíž výběr je klíčový pro zdraví pohybového aparátu. Sezením na nesprávné židli, obzvláště pokud vykonáváte sedavé zaměstnání a na židli prosedíte většinu dne, si koledujete nejenom o bolesti bederní a krční páteře, ale dokonce i její trvalé deformace. Investice do kvalitní kancelářské židle je tak rozhodně na místě.

Investujte do kvalitní kancelářské židle

Na základě jakých parametrů ji vybrat? Kvalitní kancelářská židle by měla být ergonomicky i výškově nastavitelná. S anatomicky tvarovaným sedákem, bederní oporou a nastavitelným opěrákem. Zatímco bederní opora vás donutí sedět rovně a zároveň přirozeně, nastavitelný opěrák se zase v každé poloze přizpůsobí vaší páteři.

Vybíráme kancelářský stůl

Patřičnému výběru však podrobte i kancelářský stůl. Zde spolu s designem hraje jednu z hlavních rolí jeho výška. Ta by dle propočtů měla dosahovat 72 centimetrů nad podlahou (u žen o něco méně). Vzdálenost od monitoru počítače by se pak měla pohybovat mezi 45 a 70 centimetry. Loket by při práci na klávesnici měl svírat úhel devadesáti stupňů. Pravidla ergonomie sezení jsou ovšem obšírnější, zmínili jsme ty nejdůležitější. Ve vlastním zájmu byste se však měli seznámit se všemi.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top