TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Konečně je ten správný čas na zelenou střechu

Konečně je ten správný čas na zelenou střechu

Větší města stále více v létě trpí horkem, kdy rozpálené ulice často nestihnou vychladnout ani během noci. Problém ale mají i jednotlivci v přehřátých bytech, kdy se do rána nestačí vzduch ochladit i navzdory tomu, že jsou všechna okna otevřená dokořán. Stále častěji tak přichází na řadu investice do klimatizační jednotky. Existuje ale přitom jiné řešení, které je mnohem energeticky méně náročné a ve srovnání s provozem systémů pro regulaci teploty mnohem více ekologické. Co víc, přináší sebou i další výhody.

Řeč je o zelených střechách, které mají blahodárný vliv na teploty ve svém okolí, ale i v budově, na které takováto oáza zeleně vyroste. Zelené střechy totiž slouží jako hydroizolace před UV zářením, ale také jako ochrana před extrémními klimatickými vlivy, kterými jsou například kroupy, vítr nebo mráz. Zároveň pomáhají odlehčení kanalizačního systému díky zadržování vody. Uvádí se, že retence vodních srážek dosahuje až 95 %. Zlepšují kvalitu vzduchu a mikroklima, redukují oxid uhličitý až o 5kg za rok. Vzduch v okolí je očištěn o smog, těžké kovy a prach. Navíc snižují hlučnost. Napomáhají udržování tepelné stálosti v domě, protože eliminují vnější vlivy. A k tomu všemu jsou nenahraditelným estetickým prvkem moderní architektury.

Suma sumárum, přínos zelených střech je nezpochybnitelný a bylo tak pouze otázkou času, kdy si jejich výhody uvědomí i v létě rozpálená města, a pokusí se jejich realizace způsobem sobě vlastním podpořit. Mezi prvními vlaštovkami se objevuje moravská metropole Brno. Od června si budou zájemci moct zažádat o podporu v rámci dotačního programu města Brna pro oblast životního prostředí. „Zeleň střechám“, která podporuje právě vytváření zelených střech, je celorepublikovým unikátem. Výše dotace se bude odvíjet od toho, zda žádá fyzická nebo právnická osoba a o jakou zelenou střechu se konkrétně bude jednat. Už teď ale víme, že pohybovat se bude v rozmezí 900 až 1400 korun na metr čtvereční. Žadatel zároveň obdrží i příspěvek na odborný posudek spojený s realizací a to až do výše 10 000 korun.

Brno se touto cestou rozhodlo motivovat vlastníky a stavebníky obytných domů k efektivnímu a hlavně udržitelnému hospodaření s vodou. Díky tomu by mělo dojít ke snížení množství odebírané pitné vody z povrchových a podzemních zdrojů. Srážková voda se bude kumulovat například pro zálivku zahrady nebo splachování toalety. Dalším pozitivním vlivem by pak mělo být snížení teploty ve městě během tropických letních dní.

Pokud tedy uvažujete o něčem takovém jako je zelená střecha, nastal ten okamžik, kdy už netřeba váhat a jednoznačně se rozhodnout pro zeleň nad vašimi hlavami. Realizaci i případné dotazy vám pomůže vyřešit Zahradnická firma Skoupý.

Náš tip: Pokud se snažíte žít ekologicky a v souladu s přírodou, občas místo automobilu použijte na cestu do práce horské kolo.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top