TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / Vyjednávání o ceně nemovitosti

Vyjednávání o ceně nemovitosti

Chcete při koupi nemovitosti ušetřit? Anebo naopak, při prodeji docílit navýšení ceny? Je cena nemovitosti, která je uvedena v inzerci vždy totálně fixní? A kdy, proč a hlavně jak, se může o ceně vyjednávat? A kdy je výhodné, v tichosti cenu akceptovat? Jaké jsou nejtajnější finty realitních makléřů?

Kdy je možné o ceně vyjednávat?

Každý zkušený prodejce vám řekne, že cena není nikdy fixní a vždy záleží na šikovnosti a chytrosti konkrétního prodejce. Vždyť je to obchod jako každý jiný. Divili byste se, v jakém rozpětí se může cena pohybovat třeba při prodeji rodinných domů v Praze. Ano, cena může nejen významně klesnout, což je běžné, ale jsou zde i nástroje, které ji mohou navýšit.

Spolehlivý nástroj při prodeji nemovitosti je navýšení ceny formou aukce. Ta probíhá prostřednictvím mailové či osobní aukce, kdy se například setká až pět zájemců o nemovitost v prostorách realitní kanceláře a navyšují cenu. Tato metoda je velmi efektivní a není neobvyklé, že dychtivý kupující nemovitost koupí například o 300 000 Kč dráž, než bylo původně v inzerci.

Vyjednávání nižší ceny

Pokud si chcete vyjednat cenu nižší, je nutné si uvědomit jistá rizika. Je dobré si předem říct, jak moc o danou nemovitost stojíte. Trvání na slevě může totiž znamenat, že se majitel rozhodne nakonec pro jiného zájemce. Také, když víte, že o koupi stojí více zájemců, je nesmysl nabízet nižší cenu. Když se rozhodnete vyjednávat, je důležité mít připraveny konkrétní a pádné argumenty.

Ne vždy platí, risk je zisk, může se stát, že vás jednoduše předběhne jiný zájemce, který slevu nechce. Na druhou stranu, když dobře odhadnete situaci a jste dobří a přesvědčiví vyjednavači, míra ponížení ceny může být více než zajímavá.

Rodinné domy ve Štěrboholech jsou připraveny k prodeji.

Jaké jsou argumenty na nižší cenu?

Nejpádnějším argumentem na snížení ceny je nutnost rekonstrukce. Ano, je to tak. Argumenty, že je nutné udělat zděné jádro, výměnu oken, novou střechu, rozvody instalací či omítky, fungují. Výraznou slevu z kupní ceny lze také získat, pokud je nemovitost zatížena hypotékou. Zatím totiž platí, že nelze jen tak hypotéku doplatit. Banky si účtují vysoké pokuty za předčasné splacení, které mohou být i řádově v desítkách tisíc. Nutí vás tak okolnostmi, buď stávající hypotéku převzít, nebo získat novou u téže banky.

S cenami jsou na tom nejvýhodněji novostavby, protože jejich výši stanoví nabídka a poptávka. Důkazem toho jsou například rodinné domy v Britské čtvrti, které nabízí společnost Finep.

Rezidenční bydlení Britská čtvrť od společnosti Finep se nachází v atraktivní lokalitě na Praze 5 ve Stodůlkách.

No, a jedna rada na závěr. Vždy se o ceně vyjednává nejlépe nezávislému odborníkovi. Nemá k nemovitosti citový vztah, a tak zpravidla argumentuje důvody, které mají objektivní hodnotu.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top