TOPlist
26. 07. 2024
Domů / Interiér / Druhy židlí a podle čeho je vybírat

Druhy židlí a podle čeho je vybírat

Židlí existuje několik druhů a většinou jich i doma máme hned několik. Patří sem židle barové, dětské, zahradní, jídelní a kancelářské židle. Pak existují ještě i další druhy židlí, ale ty už nejsou určeny pro domácnost. Může se jednat o židli vizážistickou, kadeřnickou apod. To už by však byla úplně jiná kapitola. My se dnes zaměříme na židle používané běžně v domácnostech a podle jakých kritérií tu či onu židli vybrat.

Barové židle

Pokud je našim přáním, aby byla židle pohodlná, je vhodné zvolit čalouněný sedák. Jestliže má barová židle sloužit pouze pro občasné sezení (proměnlivé sezení) a máte doma i klasické jídelní židle, pak lze barovou židli pojmout i jako designový prvek.

Měla by být nastavitelná, aby vyhovovala jak menším, tak vysokým osobám. Pokud nastavitelná není, pak je vhodné mít alespoň nastavitelný stůl. V opačném případě se řídíme standardními rozměry výšky stolu a židle. Chybět nesmí stabilita, aby nehrozilo převrácení.

Dětské židle

dětské židle je prvořadá kvalita. Dětské židle opět dělíme na jídelní, malé dětské židle a křesílka do dětského pokoje a dětská židle k psacímu stolu. Tu či onu židli vybíráme s ohledem na její využití. Důležitá je především u dětského zboží kvalita a materiál.

Zahradní židle

Zahradní židle patří do sekce zahradního nábytku a odpovídat by tomu měl i materiál. Nábytek určený ven musí odolávat rozmarům počasí. Ne každý má možnost nábytek chránit před deštěm, větrem, sluníčkem či mrazem v zimě. Pokud nemáte možnost zahradní nábytek zazimovat, měl by být z co nejodolnějšího materiálu.

Kancelářské židle

Kancelářské anebo jednací židle jsou přizpůsobeny dlouhodobému sezení tak, aby poskytly zádům co nejlepší oporu. Vybíráme je také s ohledem, kolik času sezením u pracovního stolu budeme trávit. Některé kancelářské židle mohou mít opěry pro ruce. Máte-li doma pracovní koutek, měla by kancelářská židle být jeho součástí.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top