TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Koupelna / Vybíráte sušičku prádla? Nechte si poradit

Vybíráte sušičku prádla? Nechte si poradit

V podstatě existují dva typy žen. Zatímco jedny žehlení vnímají jako jistou formu relaxace, druhé jej z duše nenávidí. Do které kategorie patříte vy? Do druhé? Co si tedy pořídit sušičku prádla?

Ale zdaleka nejde jen o pouhé sympatie k žehlení. Vezměte si, jak dlouho samotný proces sušení může trvat. A co s mokrým prádlem za deště? Jeho sušení v koupelně nad vanou přeci jen bývalo trendem snad jen za socialismu. A co pak s těmi haldami usušeného prádla? Zabírají dost místa, že? Sušička prádla každopádně má ambice vás všech zmíněných nepříjemností ušetřit.

Vybíráme sušičku

Když se podíváte do jakéhokoliv obchodu s elektrospotřebiči, např. na stránku https://www.expert.cz/susicky-pradla/, nebo si projdete nabídku na internetu, zjistíte, že je opravdu bohatá. A vy s velkou pravděpodobností začnete přemýšlet, jak se v ní zorientovat a který model zvolit.

Kam sušičku umístit

Nejprve si zřejmě položíte otázku, kam sušičku umístit. Nejvhodnějším řešením většinou bývá postavit ji přímo na pračku. Je to praktické – prádlo z pračky bez větších problémů přemístíte do sušičky. Proto se také většina modelů plní z přední strany, sušičky s vrchním plněním jsou spíše vzácné.

Přednosti sušiček

Jednou z nejvýznamnějších předností sušiček je to, že do nich můžete přidávat prádlo během sušícího cyklu, což většina praček neumožňuje. Zapomněli jste nějaký kousek do sušičky vložit? Žádný problém, můžete tak učinit prakticky kdykoliv. Rovněž si nemusíte dělat starosti s manuálním nastavováním doby sušení. O to se totiž postarají přítomné senzory vlhkosti.

Sušit můžete boty i plyšové hračky

Moderní sušičky už dávno neslouží jen k sušení prádla. Pokud si pořídíte speciální koš, který se nebude otáčet v bubnu sušičky, zbavíte v nich vlhkosti i boty a plyšové hračky.

Kombinované pračky se sušičkou

Pokud jste mladou domácností, která si ještě nestihla pořídit ani pračku, mohli byste začít uvažovat o koupi kombinované pračky se sušičkou. Nejprve vyperete a následně v ní prádlo i vysušíte. Tyto stroje rozhodně šetří místem. Kapacita sušení ale většinou bývá menší než kapacita praní, proto zřejmě budete muset sušit nadvakrát.

Sušičky kondenzační

A dostáváme se k použitým technologiím. V kondenzačních sušičkách se horká pára vznikající při sušení přeměňuje na vodu. Tu můžete buď odvádět přímo do odpadu, nebo ji ukládat do zásobníku, který po naplnění vylijete. Tyto sušičky bývají levnější.

Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem

Můžete si ale připlatit za tepelné čerpadlo, které horký vzduch vzápětí ochladí a získanou energii následně chytře zužitkuje. Tyto sušičky zásadně šetří energií, obzvláště při častém sušení se pak jedná o významnou úsporu.

Parní kondenzační

A dostáváme se ke zmíněnému žehlení. Pokud patříte mezi jeho odpůrce, tím pravým modelem pro vás bude kondenzační sušička s parní funkcí. Ta se obejde bez otáčení bubnu, o vše se totiž postará pára, která pronikne látkou. Prádlo ze sušičky pak vyndáte krásně voňavé a načechrané. Tato sušička zatočí i s cigaretovým kouřem. Skvělé, ne?

Ventilační sušičky

Tyto sušičky jsou vhodné především do velkých koupelen, které jsou vybaveny speciálním odvětráváním. Jejich princip je založen na tom, že ohřívají nasátý vzduch, nechají ho nasát vlhkost a poté jej opět vypustí ven. Co se nákladů na jejich provoz týče, jsou určitě ekonomičtější než sušičky kondenzační.

Jakou zvolit značku?

Řadu spokojených zákazníků si našly sušičky prádla značek Beko, AEG, LG. Miele či Siemens. O volbě konkrétního modelu se vždy poraďte s odborníkem.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top