TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Co doma potřebujeme a co nám naopak zabírá zbytečně místo?

Co doma potřebujeme a co nám naopak zabírá zbytečně místo?

Mnohé rodiny řeší potíž s nedostatkem úložných prostorů. Ať už jsou to přeplněné skříně oblečením, které nenosíme, ale říkáme si, že se vrátí do módy, nebo že do něj zase zhubneme a využijeme jej, přeplněné skříně či spíže sklenicemi od zavařenin, přemíra hraček, jež děti nebaví, jsou rozbité, ale je nám líto je vyhodit či posunout dál atd.

Proto je dobré udělat ve věcech jednou za čas pořádek a rozdělit je do dvou skupin. V první budou věci, které využíváme a potřebujeme, ve druhé pak ty, které jsme dlouho nepoužily či je používat neumíme, příp. nechceme.

Věci potřebné, jež je dobré mít i navíc

Určitě je důležité mít dostatek ložního prádla. Měli bychom mít i sadu určenou na studené měsíce, která bude teplejší. Může být vyrobena z flanelu či dokonce fleecu. Je potřeba myslet i na sadu hostovskou, jestliže k vám chodí návštěvy.

Další, co nám nesmí chybět, je nádobí. Ať už jde o dostatek hrnků, skleniček, lžiček, talířů atd, nebo hrnců, vařeček, ale i louskáček na ořechy, naběračky, pánve… To, co nepoužíváte denně, skladujte např. ve spížce ve vrchních policích nebo ve vestavěné skříni u sezónních věcí.

Drogerie, prostředky k úklidu

V zásobě je dobré mít i čisticí prostředky ať už na podlahy, koberce, okna, nádobí, prádlo, koupelnu, nerez… Máte-li auto, potřebujete i speciální čisticí prostředky jak na vnitřní, tak venkovní části vozu. Přípravky pro interiér domu skladujte v boxu na bezpečném místě, aby na ně nedosáhly malé děti, jestli je máte. Ty na auto a exteriér můžete umístit do dílny nebo garáže.

Skladování bez nepořádku

Jestliže je pro vás těžké udržet ve věcech přehlednost a pořádek, zkuste si pořídit plastové boxy a krabice. Ideální je aby měly i víko a daly se uzavřít. Pořídit můžete různé velikost, průhledné i neprůhledné, různobarevné i čiré. Jsou praktické i na hračky, tady oceníte boxy na kolečkách, aby si děti mohly hračky snadno přemístit kdekoli po pokojíku nebo je převézt přes celý dům.

To, co nepotřebujeme, přesto to ale často zbytečně skladujeme

Prvním často skladovaným avšak nepotřebným druhem věcí jsou noviny a časopisy. Také se vám stává, že nestihnete časopis nebo noviny přečíst a už kupujete další, protože vyšly? Pak se nám hromadí v konferenčním stolku nebo držáku na noviny, válí se po poličkách v obýváku nebo na kuchyňském stole. Buď další noviny nekupujte, dokud nepřečtete ty, které vám doma leží, nebo je skladujte max. pár týdnů a pak je vyneste do tříděného odpadu. Pravděpodobně už se do nich po pár týdnech stejně nepodíváte, a pokud ano, informace již budou staré a dávno budou jiné, nové.

Lapače prachu

Odstraňte z poliček a skříněk vše, na co jen sedá prach a komplikuje vám úklid. Přeplácaný prostor vypadá také stísněně, jestliže věci odstraníte, budete překvapeni, jak čistě a vzdušně pokoj najednou vypadá.

Kontrola nad účtenkami

Je správné schovávat si účtenky pro případ reklamace, stejně tak návody a servisní knížky. Alespoň jednou za rok byste je měli vyndat ze šuplíku či skříňky a probrat, které jsou ještě aktuální a které už jsou vám k ničemu.

Ve spížce skladujte jen to, co využijete

Spížka je místem, kde bychom měli mít především potraviny a příp. kuchyňské vybavení, které používáme sezónně nebo málo. Možná zde skladujete i sklenice a láhve. Udělejte si aspoň jednou za měsíc výlet ke kontejneru a nemilosrdně do něj sklenice vyhoďte. Nechávejte si jen ty, které v létě využijete na zavařování. Do léta je ještě daleko, a jestliže máte rádi okurky, červenou řepu, zavařované zelí, křen… než přijde sezóna zavařování, nasbíráte ještě dostatek sklenek.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top