TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Zajímavosti / Jak ušetřit na vytápění?

Jak ušetřit na vytápění?

Každým rokem se zvedají ceny energií za teplo, a většina lidí se proto snaží najít co možná nejlepší způsob jak alespoň trochu ušetřit. Jednu z možností jak tento problém vyřešit představují například nová, lépe těsnící okna. Tím se sice výrazně sníží tepelná ztráta budovy, ale má to za následek špatné přirozené provětrávání vnitřních prostor. Kvůli tomu se pak snadno tvoří vzdušná vlhkost, se kterou je spojený také častý výskyt plísně. Kromě toho v místnosti zůstává nekvalitní vzduch chudý na kyslík. Problém je o to závažnější, pokud máte v rodině alergika.

Rekuperace a větrací jednotky

Čím dál častěji proto lidé vsázejí na takzvané větrání s rekuperací, tedy výměnou vzduchu. V praxi to vypadá tak, že čerstvý vzduch se nasává a přivádí dovnitř do rekuperační jednotky, ve které je předehříván již znehodnoceným vzduchem. Tento vlhký a vydýchaný vzduch je naopak odváděn ven. Ta nejlepší rekuperace je prováděna s účinností až 90 %. Díky tomu jsou tepelné ztráty několikanásobně snížené. Rekuperace tepla se tak ve velkém využívá například při stavbě energeticky soběstačných pasivních domů.

Jednoduché a účinné vytápění umožňují i topné kabely. Také ty se nejčastěji využívají v energeticky úsporných stavbách. Kabely jsou nejvhodnější pro podlahové vytápění v místech, kde mají být na podlahu použity dlaždice nebo kámen.

Kvalitní vzduch

Za jednoznačné velké plus se při používání větrací jednotky označuje zkvalitnění vzduchu. Pravdou je, že naše obytné prostory větráme málo, a to pak může způsobovat různá chronická onemocnění. Snadno se tomu ale vyhnete. Systém výměny vzduchu rekuperací totiž díky vzduchovému filtru jednoduše zabraňuje vzniku nadměrné vlhkosti i tvorbě bakterií a plísní. Pro alergiky a astmatiky je velká výhoda také v tom, že pomocí rekuperace vzduchu je filtrován prach i pyl, a tím se nedostane až do budovy.<!–NoAds->

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top