TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Vytvořte si útulné bydlení s kobercem

Vytvořte si útulné bydlení s kobercem

Přemýšlíte nad změnou ve vašem interiéru? Ať už vlastníte starší nebo nový byt, vždy je důvod ke změn prostředí. Pokud si chcete vytvořit útulné a vkusné místo k životu, pak se nechte inspirovat trendy.

Nemusíte se pouštět hned do rekonstrukce, pokud není potřeba. Často vám ke změně vašeho bydlení dopomohou různé kvalitní doplňky jako osvětlení, nábytek, nebo dokonce i koberec. Možná se to zdá jednoduché, ale věřte, že pouhá změna koberce dokáže v interiéru udělat opravdové zázraky.DRysdYXEwA_SaMXX0K5iGz18srfauZCuJOTSC6V14qHORQ_LPHFSsnbluO-CccR7v_3QB6k

Koberce jsou dnes praktické i designové

Doby, kdy koberce patřili k základnímu vybavení, jsou pryč. Dnes na trhu pořídíte koberec, který je vkusným doplňkem do vašeho bydlení, a zároveň je díky svým vlastnostem také praktický. Dokáže např. zateplit studený podklad.

Mezi další výhody koberce patří jeho měkkost, což je ideální zejména do dětského pokoje nebo ložnice. Dále výborně tlumí hluk, zlepšuje akustické vlastnosti a jsou cenově přijatelné. Někdo by mohl argumentovat tím, že koberce jsou lapačem prachu. To už je dnes ale minulost. Díky jejich antistatickým vlastnostem a výrobě dokážou naopak prach odpuzovat.

Celoplošný versus kusový koberec

Na trhu seženete jak celoplošný, tak i kusový koberec, který slouží jako doplněk k hlavní podlahové krytině. Celoplošný koberec se považuje za hlavní krytinu, která se položí po celé místnosti. Celoplošné koberce na míru nejčastěji volí ti, kteří potřebují zakrýt nevzhledný podklad. Naopak ti, co mají novou podlahu, volí pouze kusový koberec, aby doplnil podlahu a dodal prostoru nový rozměr.

Materiál koberce

Materiál je u koberce podstatný. Je důležité, aby vámi vybraný materiál byl pro vás příjemný. Jak už bylo výše zmíněno, na trhu je opravdu velké množství koberců a to znamená, že i materiálů, ze kterých jsou koberce vyrobeny. Při výběru je důležité zaměřit se na jejich vlastnosti, které se u jednotlivých druhů odlišují. Obecně lze koberce rozdělit na tři druhy – koberce z přírodních a syntetických vláken nebo jejich kombinací.

Přírodní koberce

Koberce z přírodních vláken se vyrábějí již po staletí. Během neustálého vývoje získaly řadu vynikajících vlastností – např. izolační vlastnosti, schopnost regenerovat se, příjemný materiál na dotyk, odolnost proti znečištění atd. Pokud zvolíte přírodní celoplošný koberec, tak ten je rovněž schopný regulovat nadměrnou vlhkost nebo v suchém prostředí ji naopak dodat.

Syntetické koberce

Umělé koberce jsou vyrobeny ze syntetických materiálů, konkrétně z polyamidu, polyesteru, polypropylenu či polyakrylu. Na rozdíl od přírodních koberců jsou tyto za příznivou cenu. Kromě výborné ceny disponují rovněž dobrými antistatickými vlastnostmi, tvarovou stálostí a opravdu vysokou odolností.

Kombinace přírodních a umělých vláken

Kombinované koberce jsou vyrobeny z přírodních a umělých vláken v určitém poměru. Díky jejich kombinaci přejímají koberce vlastnosti z obou materiálů.

A co velikost koberce

Co se týče velikosti koberců, u celoplošných je nutné znát přesné rozměry dané místnosti. Rozměry v tomto případě hrají primární roli. U kusových koberců to není tak podstatné jako u celoplošných. Kusové koberce jsou dnes k dostání v mnoha velikostech i tvarech. Lze vybírat z oválných, kulatých, hranatých a dalších atypických tvarů. V případě, že chcete pořídit kusový koberec, velikost bychom vybírali na základě vašich potřeb.

Při výběru se nedívejte pouze na vzhled koberce, ale především na jeho parametry. Hezký koberec je fajn, ale k čemu vám bude, pokud nic nevydrží. Pokud si nevíte rady s výběrem, doporučujeme se obrátit na firmu Koberce HIT – koberce Praha, kde vám rádi poradí a vyberou na základě vašeho interiéru nejlepší možnou variantu. Doporučí vám také kvalitní čistič koberců, aby vám vydržely dlouho hezké.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top