TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Jak vybrat správný dětský koberec?

Jak vybrat správný dětský koberec?


Uvažujete už dlouho o výměně koberce v dětském pokoji, jen si nevíte rady, jakou zvolit velikost, jaký materiál či jaký model? Tento článek vám pomůže vybrat ten správný a vhodný koberec do dětského pokoje.

1376-0803255118

Účel koberce

Než se pustíte do výběru konkrétního dětského koberce, nejprve si ujasněte, k jakému účelu bude sloužit. Popřemýšlejte tedy nad tím, zda bude koberec sloužit pouze jako bytový doplněk, nebo bude vymezovat hrací koutek.

Dále také berte v potaz věk dítěte. Pokud máte malé dítě, které si na koberci bude hrát se svými hračkami, pak se zaměřte na měkké a hřejivé dětské koberce s kratším vlasem, které jsou velice odolné. U menších dětí se totiž počítá s častějším zašpiněním, proto by se daný koberec měl snadno čistit a také by měl odolávat mechanické námaze spojené s čištěním.

Pokud vybíráte dětský koberec pro větší děti, v tomto případě koberec slouží spíše už jen jako bytový doplněk či dekorace pokoje. I tyto koberce by však měly disponovat vysokou odolností, neboť některé děti si na nich i přesto budou hrát s náročnějšími a objemnějšími hračkami.

Pokud si ještě před výběrem ujasníte tyto body, zúžíte tak možnosti a budete mít lepší představu, jaký koberec hledáte.

 Výběr správné velikosti

Při výběru je velice důležité znát přesné rozměry koberce. Pokud chcete koberec po celé ploše místnosti, velikost koberce se bude odvíjet od velikosti konkrétní místnosti. U kusových koberce nehrajou rozměry důležitou roli. Vybrat si totiž můžete z velkého množství velikostí a tvarů (např. oválné, hranaté, kulaté apod.).

Výběr materiálu

Dětský koberec je nutné vybírat také na základě jeho kvality a použitého materiálu. Podle toho, jaký zvolíte materiál, se bude odvíjet i jeho kvalita, životnost a odolnost. Obecně doporučujeme vybrat ten nejlepší koberec, který si můžete dovolit. Koberce z kvalitnějších materiálů mají delší trvanlivost, která je velice důležitá, neboť koberce v dětském pokoji musí vydržet více, než koberce v jakékoliv jiné místnosti. V dětském pokoji hrozí totiž větší riziko rozlití pití, obarvení koberce barvami atd.

Z umělých materiálů se doporučují dětské koberce z nylonu, které jsou velice odolné, trvanlivé, pružné a dobře odolávají jakékoliv špíně. Co se týče přírodních materiálů, pro starší děti je dobrou volbou vlněný koberce, které rovněž vynikají vysokou odolností, jsou velmi měkké a příjemné na dotek. Navíc mají vysoké akustické a tepelné izolační vlastnosti.

Syntetické i přírodní koberce mají své pro i proti. Při výběru tedy záleží především na vás, jakou částku jste ochotni do dětského koberce investovat.

Výběr designu koberce

Na žádném dětském koberci by neměl chybět hezký design. Naštěstí v dnešní době existuje celá řada možností, než tomu bylo dříve. Pokud chcete dětský koberec, který bude s vaším dítětem růst, vyberte koberec v neutrální barvě. Jestli však máte doma menší děti, je vhodné pořídit dětský koberec s různými vzory, motivy či oblíbenými postavičkami z dětských seriálů, pohádek a filmů. Originální designový kousek – obraz podle čísel můžete nechat namalovat děti samotné, když vyberete motiv, který ladí s kobercem, pokojíček bude jedinečný.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top