TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Finance a legislativa / U exkluzivní smlouvy s realitní kanceláří buďte na pozoru

U exkluzivní smlouvy s realitní kanceláří buďte na pozoru

Exkluzivní smlouva s realitní kanceláří vám zajistí hladký průběh prodeje nemovitosti, alespoň to deklarují nabídky jednotlivých RK. Přístup k nemovitosti je osobitý a vám odpadne spousta problémů s odpovídáním na nejrůznější otázky realitních makléřů a neustálé poskytování zpřístupnění nemovitosti k prohlídkám. Bez exkluzivní smlouvy se vaše nemovitost dostane do řečiště mezi hladové ryby.

Navíc se mnohdy stává, že je nemovitost nabízená s rozdílnou cenou dle nastavení dané realitní kanceláře a to nevypadá vůbec seriózně. Nemovitost se nedaří prodat a makléři začnou v konkurenčním boji naléhat na prodejce se snížením ceny původního nastavení. Tímto způsobem se již celá řada nemovitostí prodala pod hodnotou skutečné ceny. Vše nahrává k sepsání exkluzivní smlouvy, ovšem ani ta vám nemusí vždy přinést očekávané.

Pravidla exkluzivní smlouvy

V případě sepsání exkluzivní smlouvy s určitou realitní kanceláří se vám společnost zavazuje prodáním nemovitosti do smluvené lhůty. Pokud se to RK nedaří, smlouvu buď prodloužíte, nebo si naleznete jiného zprostředkovatele. Hlavní výhodou se stává důvěryhodnost prodeje a přednostní propagace na úkor nemovitostí bez uzavřené exkluzivní smlouvy. Pro vás z toho vyplývá, že po dobu trvání smlouvy se v prodeji nesmíte nijak angažovat pod hrozbou pokuty, tedy až do skončení termínu uvedené ve smlouvě.

Obsah exkluzivní smlouvy

  • Musí být jasně uvedená doba platnosti smlouvy
  • Sepsání minimální prodejní ceny, pod kterou nesmí RK jít
  • Výše provizí za zprostředkování prodeje se splatností po ukončení prodeje
  • U některých smluv chybí informace o sankcích, chtějte je tam dopsat. Za co vše se sankce udělují a v jaké výši
  • Dbejte zvýšeného zřetele ohledně úhrady nákladů vzniklých při neprodání nemovitosti. Od takové smlouvy ruce pryč

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top