TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Barevné spektrum vám pomůže při výběru barev v interiéru

Barevné spektrum vám pomůže při výběru barev v interiéru

Barvy jsou velmi důležitým prvkem každého interiéru. Přestože bílá barva je jakýmsi základem výmalby, velká část majitelů bytů či rodinných domů v současné době používá na stěny namísto bílé neutrální barvy různé barevné kombinace. Při výběru vhodných barevných odstínů je zapotřebí myslet na to, že barvy v interiéru ovlivňují nejen velikost prostoru, estetičnost dané místnosti, ale také lidské pocity. Je tedy nutné, abyste si před malováním důkladně barevnou kombinaci promysleli.

Působení barev v místnosti

Barvy dokáží opticky místnost zvětšit či zmenšit

Použijete-li v místnosti světlé, nenásilné či chladné barvy, vymalovaný prostor tak opticky zvětšíte a rozšíříte. Naopak barvy tmavé a syté, barvy výrazných či teplých tónů místnost opticky zmenšují a zužují. Při výběru vhodného barevného odstínu je tedy nutné zohlednit nejen vaše estetické cítění a váš vztah k jednotlivým barvám, ale především i velikost daného prostoru a množství přírodního a umělého světla, které v místnosti máte.

Pokud je tedy místnost malá a je v ní nedostatek světla, použijte při malování světlý odstín studené barvy a bílý strop. Naopak velkou místnost můžete opticky zmenšit nějakou barvou v teplém odstínu. Místnosti dlouhé opticky zkrátíte použitím výrazné syté barvy na nejdelší stranu místnosti. Tím tuto stěnu opticky přiblížíte. U nízkého stropu můžete opticky změnit výšku místnosti tak, že strop vymalujete světlou studenou barvou. Vysoký strop naopak přiblížíte již zmiňovaným teplým tmavším odstínem.

Barvy z psychologického hlediska

Kromě optické velikosti malovaných místností ovlivňují barvy také pocity a nálady. Přestože má každý člověk rád jiné barevné kombinace, je dobré podívat se na to, co která barva z psychologického hlediska znamená. Žlutá barva je spojena s optimismem, mládím a hravostí, zelená pak s přírodou, uklidňujícími účinky a pocitem štěstí. Modrá barva vyzařuje čistotu, vede nás k rozvíjení myšlení a symbolizuje pocit čistoty a ochrany. Červená barva je barva symbolizující vášeň, lásku k životu, energii, ale zároveň i nebezpečí. Růžová barva je symbolem ženskosti, zábavy a citlivosti, fialová pak znakem luxusu, prestiže a něžnosti.

Volba barvy dle typu místnosti

Před výběrem vhodné barevní kombinace je zapotřebí znát odpověď na následující otázky. O jakou místnost se bude jednat? Kdo ji bude využívat? Jaké osvětlení v dané místnosti bude? Jakým nábytkem bude místnost vybavena? Jaké pocity chcete, aby ve vás tato místnost vyvolávala?

Barevné spektrum

Co je barevné spektrum?

Při rozhodování o barevných kombinacích vám může pomoci pomocník zvaný barevné spektrum. Barevné spektrum je kruh složený z různých odstínů barev. Základem jsou tři barvy – žlutá, červená a modrá.  Zbývající barvy v barevném spektru jsou jejich kombinace.  Můžete zde najít barevné odstíny červené, růžové, fialové, modré, zelené, žluté i oranžové.

Jak barevné spektrum používat?

Barevné spektrum vám může pomoci s výběrem vhodných barev. Použít můžete buď jednu barvu, kombinaci barevných odstínů ležících v barevném spektru vedle sebe, ale také kombinace barev kontrastních, tj. takových, které v barevném spektru naleznete naproti sobě.

Kombinace barevných odstínů

Každá z těchto variant s sebou přináší zcela odlišné finální řešení vašeho interiéru. Primární barvy většinou bývají příliš silné a vymalování místnosti pouze touto jednou barvou může působit velmi mdle, nudně či nezajímavě.

Vhodnější variantou je kombinace podobných barev, tzn. barevných odstínů ležících na barevném spektru vedle sebe. Touto kombinací můžete upravit dojem z místnosti. Použitím sytých nebo světlých odstínů, ale i teplých a studených barev dokážete opticky místnost měnit. Použijete-li v místnosti dva nebo tři odstíny jedné barvy, budete se divit, jak vaši místnost barevnou výmalbou pozvednete.

Poslední variantou, jak lze barvy na barevném spektru kombinovat je použití zcela kontrastních odstínů barev. Tyto kontrastní barvy sice nemají nic společného, avšak při použití v místnosti můžete dosáhnout velmi pěkného efektu. Kontrastní barvy na barevném spektru totiž společně velmi pěkně ladí. Velmi pěknými kombinacemi mohou být odstíny žlutozelené s fialovou barvou, stejně tak odstíny hnědožluté  (oranžové) s barvou modrou nebo odstíny červené a zelené.

A pokud vám při výběru nepomůže ani tento velmi praktický pomocník, jako je barevný kruh zvaný barevné spektrum, obraťte se na nějakého odborníka, např. bytového architekta nebo člověka, který je znalý oboru.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top