TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Zaručené tipy a triky, jak odstranit skvrny od trávy, borůvek, kávy, potu, rzi, smůly, oleje, červeného vína nebo propisky.

Zaručené tipy a triky, jak odstranit skvrny od trávy, borůvek, kávy, potu, rzi, smůly, oleje, červeného vína nebo propisky.

Jééé, zase skvrna! Slyšíte tuhle větu denně od vašich dětí, které si právě ušpinily kolena svých nejlepších kalhot od zelené trávy či tričko od borůvek? Nebo se stala tentokrát malá nehoda vám a vy jste si právě polili vaši oblíbenou halenku červeným vínem nebo kávou? Nezáleží na tom, kdo je viníkem, ale na tom, jak skvrnu z vašeho oblíbeného oblečení co nejefektněji odstranit. Pokud vám nezabírá žádný prací prostředek ani mýdlo, nevzdávejte boj se skvrnami, ale vyzkoušejte naše tipy a triky. Uvidíte, že se skvrnami hravě zatočíte.

Skvrny od trávy

Zelené skvrny od trávy lze dostat z oblečení běžným praním velmi obtížně. Zkuste však použít na odstranění zelené skvrny na bílé látce šťávu z čerstvého citronu, ovocný nebo vinný ocet. Máte-li skvrnu od trávy na barevné látce, vyzkoušejte na místo kyselého odstraňovače skvrn benzín nebo metylalkohol. U barevného oblečení totiž hrozí, že by díky kyselé citronové šťávě nebo octu mohla zesvětlit i barva kolem skvrny. Dalšími možnostmi, jak odstranit skvrny od trávy z vašeho oblečení je i to, že namočíte skvrnu přes noc do mléka a druhý den látku vyperete, nebo na skvrnu od trávy použijete syrový brambor, kterým látku potřete a následně opět vyperete. Látku pak vybělíte 3% peroxidovým roztokem nebo čpavkem. Pozor však na barevné či choulostivé látky. U těch poslední zmiňovaná metoda použít nelze.

Skvrny od borůvek

Máte-li na oblečení čerstvé skvrny od borůvek, nejprve látku vyperte pod tekoucí vodou. Hedvábnou látku následně vyčistěte alkoholem, vlnu citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou a lněné oblečení kyselým mlékem. Bílé nebo stálobarevné látky je možno čistit čpavkem. Skvrna ošetřená čpavkem změní fialovou barvu na červenou a poté je možno vybělit ji peroxidem vodíku a vyprat. Na zaschlé skvrny od borůvek je nejvhodnější použít zředěný peroxid vodíku.

Skvrny od kávy

Skvrny od kávy ať už na oblečení nebo ubrusu lze odstranit z látky tak, že nejprve namočíte látku do studené mýdlové vody. Doporučuje se proslulé mýdlo s jelenem. Skvrna po tomto procesu viditelně zesvětlá. Poté ji namočte do boraxového roztoku. Ten připravíte smícháním hrnečku teplé vody a lžičky vodnatého tetraboritanu sodného, zvaného borax. Ponechte látku zhruba čtvrt hodiny v tomto roztoku a poté ji vyperte.

Skvrny od potu

Se skvrnami od potu a deodorantů se setkáváme všichni téměř denně. Díky potu začne látka měnit barvu a porušuje se její struktura. Vyzkoušejte odstranit tyto zažloutlé skvrny v solném roztoku, který připravíte smícháním hrsti soli a litru teplé vody. Látku se skvrnou od potu a deodorantu do tohoto roztoku na několik hodin ponořte a následně důkladně vyperte. U barevného prádla se doporučuje použít 10 % lihový roztok, u pletených výrobků pak již zmiňovaný silný roztok ze soli nebo líh. Na skvrny od potu zabírá i roztok z litru vody a 3 lžic octa. Postup aplikace je stejný, jako u solného roztoku.

Skvrny od rzi

Odstranit lze i skvrny od rzi. Na čištění rezavé skvrny nám postačí citronová šťáva, sůl a světlá savá látka. Na skvrnu položte savou látku, tu polijte šťávou z citronu a posypte solí. Nechte zhruba 30 minut působit, poté sůl z látky opláchněte a běžně vyperte. Skvrny od rzi by měly jít odstranit také 10 % roztokem kyseliny šťavelové.

Skvrny od smůly

Menší skvrny od smůly se můžeme pokusit odstranit z látky tak, že ji potřeme lihem, nějakou kolínskou s alkoholem či klasickou francovkou. Je-li skvrna od smůly větší nebo se nám ji doposud nepodařilo lihem odstranit, pokuste se ji nejprve změkčit vetřením pár kapek oleje. Poté skvrnu potírejte mýdlem, proplachujte horkou vodou a terpentýnem. Postup opakujte tolikrát, dokud se skvrny od smůly nezbavíte. Celý tento proces byste měli zakončit žehlením látky přes dva savé papíry – jeden ze spodu látku, druhý zesvrchu.

Skvrny od oleje

A co působí na mastné skvrny? Na skvrny od oleje použijte teplou vodu a pracím práškem, benzínový čistič nebo škrobovou moučku. Škrobová moučka či mletá bílá křída se používá v případě, že se jedná o čerstvou mastnou skvrnu. Skvrnu od oleje posypte škrobovou muočkou nebo křídou, nechte několik minut působit, prášek z látky setřete a vykartáčujte. Zaručených rad, jak odstranit mastné skvrny z oblečení je celá řada. Stačí jen vyzkoušet, která nejlépe funguje. Zkuste žehlit mastnou skvrnu přes savý papír nebo posypat mastný flek solí a třít skvrnu savým papírem. Pomáhá i roztok benzínu a mýdla.

Skvrny od červeného vína

A co skvrny od červeného vína? Čerstvé skvrny od červeného vína je nejlepší posypat solí či potřít citronovou šťávou a vyprat látku v teplé vodě. Na již zaschlé skvrny od vína použijte holicí pěnu a ubrus nebo oblečení poté vyperte.

Skvrny od propisky

Skvrny od propisky se čistí poměrně složitě. V první řadě na ně doporučujeme nějaký lihový roztok, například kolínskou s alkoholem, slivovici, francovku, technický nebo čistý líh atd. Poté se pokuste látku vyprat. V případě potřeby postup ještě jednou zopakujte.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top