TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Kuchyně / Rukola nepatří jen do salátů

Rukola nepatří jen do salátů

Co je to rukola?

Rukola je listová zelenina s typickou výraznou ostřejší chutí. Lze ji použít nejen do salátů, ale také do baget, na různé zeleninové a masité pokrmy, do těstovin, rizot, polévek či pomazánek. Rukola je plná vitamínů a má velmi příznivý účinek na lidské zdraví. Tuto brukvovitou rostlinu lze zakoupit v každém lepším supermarketu nebo vypěstovat doma. Pojďme se nyní na tuto bylinku, která získává v České republice pomalu, ale jistě na oblibě, podívat detailněji.

Vitamíny a účinky rukoly na zdraví

Rukola obsahuje mnoho vitamínů a látek, které mají protirakovinové účinky. V rukole můžete najít nejen vysoké dávky vitamínu C, beta karotenu, ale i železa. Rukola pomáhá, kromě posilování imunity a vitality čistit krev, detoxikovat játra a zvyšovat obranyschopnost vašeho organismu. Rukola má navíc mírně močopudné a projímavé účinky. Konzumací rukoly jednoznačně prospíváte svému zdraví.

Kde rukolu sehnat?

Rukolu je možno sehnat v každém lepším supermarketu. Běžně se prodává již navážená v plastových vaničkách. Překvapit vás však může její cena, která je na naše poměry poněkud vysoká. Cena za kilogram rukoly odpovídá zhruba 300 Kč.

Jak pěstovat rukolu?

Pokud si chcete vyzkoušet vypěstovat rukolu doma na okně nebo na zahrádce, musíte si nejprve pořídit v zahradnictví nebo ve specializovaných prodejnách semínka. Pokud semínka vysejete na navlhčenou buničitou vatu, obdobně jako českou známou řeřichu, vyrostou vám na světlém a teplém místě zhruba za 14 dní první lístky určené ke sklizni.

Pokud si chcete užít dlouhodobější sklizně, je nutno vysít semínka této bylinky do substrátu v květníku nebo v truhlíku. Postup výsevu je obdobný jako na buničitou vatu.

Chcete-li však rukolu vysít ve větším množství na zahrádku do záhonu, připravte si asi půl centimetru hluboké a dvacet centimetrů vzdálené řádky. Do nich pak semínka vysejte. Rukola je velmi nenáročná na pěstování. Stačí jí klasická zálivka a občasné přihnojování hnojivem pro hlávkové saláty. V tomto případě se můžete dočkat první úrody po zhruba 4-6 týdnech od výsevu semen.

Rukolu sklízíme tak, že postupně otrháváme jednotlivé lístky. Čím častěji budete lístky sbírat, tím více se bude rukola na záhonu rozrůstat. Rukolu lze sklízet většinou od jara do podzimu.

Rukola není roketa

Pozor však na zaměňování těchto pojmů. Lidé si velmi často pletou rukolu s podobně vypadající roketou setou. Jedná se sice o příbuzné bylinky, jsou však trochu odlišné tvarem svých listů a svou chutí. Vzhledem k tomu, že lze semínka rukoly v České republice velmi obtížně sehnat, pěstitelé se velmi často uchylují k dostupnější variantě této bylinky a tou je právě roketa setá.

Recepty z rukoly

Kde všude lze rukola v kuchyni použít? Rukolu můžete použít například na saláty. Smíchejte lístky rukoly s různými druhy listových salátů, se sýrem, šunkou, rajčaty či jinými druhy zeleniny. Do salátu pak přimíchejte vaší oblíbenou zálivku a máte připraven chutný a zároveň i velmi výrazný salát.

Kromě salátů jsou šťavnaté rukolové lístky využívány i ve studené kuchyni, například při plnění baget, toastů, či na zdobení chlebíčků a studených obložených mís.

Chcete-li si připravit chutnou pomazánku, smíchejte pomazánkové máslo, lučinu nebo tvaroh s nasekanými lístky rukoly, ochuťte směs solí a pepřem a ihned máte připravenou jednoduchou a chuťově velmi zajímavou pomazánku na křupavé celozrnné pečivo.

Rukolu lze využívat i v teplé kuchyni, například na výrobu rukolového pesta s česnekem, parmezánem a piniovými oříšky. Toto rukolové pesto můžete kombinovat s vařenými těstovinami. Rukola je vynikajícím estetickým i chuťovým doplňkem na pizzy. Lze ji však vložit i do masových závitků. Orestovanou rukolu na olivovém oleji společně s česnekem, pak můžete použít jako vynikající teplou přílohu k bílému masu nebo k rybám.

Rukolu můžete použít do jakéhokoliv receptu, u něhož chcete, aby měl pokrm výraznou, trochu štiplavou chuť, připomínající hořčici. Zkuste zaexperimentovat a uvařit například polévku, kam na závěr místo petrželky použijete právě sekanou rukolu. Uvidíte, jak tato bylinka dodá vámi připravovanému pokrmu chuť.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top