TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Kuchyně / Temnoplodec, neboli černá jeřabina: Co se z ní dá uvařit?

Temnoplodec, neboli černá jeřabina: Co se z ní dá uvařit?

Temnoplodec černý, arónie, černý jeřáb, nebo černá jeřabina. Všechny tyto názvy označují keř s drobnými černými bobulkami, které jistě dobře znáte z podzimních procházek. Co ale možná neznáte, jsou příznivé účinky jejích plodů na lidský organismus, a také možnosti zpracování černých bobulí zejména v kuchyni.

Proč jíst černé jeřabiny

Plody arónie obsahují velké množství vitaminů, zejména vitamínu C, a také tříslovin, pročež jsou vítanou součástí stravy. Pomáhají totiž jako prevence proti onemocněním vznikajícím v důsledku stresu, což je zejména v dnešní době nebývalé vítané. Mimo to mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Syrové by vám však samy o sobě kvůli svíravé chuti nechutnaly, proto je potřeba je nejprve zpracovat.

Jak se dají využít černé jeřabiny

Zejména v USA je velmi oblíbený džem z černých jeřabin. Šťávu z černých jeřabin je také možné použít k výrobě ovocného vína. Výjimkou pak není ani využití například jako ovoce do koláčů, často ve směsi s jiným druhem ovoce.

Recept: Džem z černých jeřabin

Na přípravu budete potřebovat asi 1 kg jeřabin, 600 g cukru, mletou skořici, případně trochu rumu. Omyté jeřabiny promíchané s cukrem dáte na pekáč. Při občasném míchání pečete v troubě vyhřáté na 180-200°C asi hodinu. Poté džem lehce posypete skořicí a pečete ještě 5 minut. Horký džem pak plníte do sklenic, které zavíčkované ihned obracíte dnem vzhůru. Podle chuti můžete do skleniček přidat po lžičce rumu.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top