TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Stavba a rekonstrukce / Stavba rodinného domu: jak se rozhodnout?

Stavba rodinného domu: jak se rozhodnout?

Stavba rodinného domu na klíč patří momentálně mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější formy výstavby rodinných domů. A v poslední době stále významnější roli při rozhodování o způsobu stavby rodinných domů hraje otázka úspornosti nových staveb.

vzorovy_dum_max

Postavit rodinný dům téměř bez pomoci některých odborníků a hlavně vlastníma rukama je finančně nejspíše neúspornější, časově však rozhodně nejnáročnější varianta. Proč si tedy neulehčit situaci a neobjednat si nějakou firmu? Záleží na situaci každého stavebníka, pro jakou variantu stavby se rozhodne. Je lepší si postavit dům od základů až po střechu prakticky vlastními silami? Nebo si najmout firmu, která rodinný dům postaví za mě? Anebo si dopřát stavbu typu rodinného domu na klíč, která zajistí komplexní servis od projekčních prací až po závěrečnou kolaudaci?

 

Při rozhodování, jaký projekt, která firma, popřípadě jaký materiál, je třeba vždy myslet nejen na vlastní náklady výstavby, ale hlavně na provozní náklady bydlení. Rodinné domy, které spotřebují pro vytápění méně než 50 kWh/m2 za rok, označujeme jako nízkoenergetické. Základem pasivního nízkoenergetického domu je stavební materiál s vynikajícími akumulačními vlastnostmi jako je tusco-blok nebo Cihelit, který pak společně s aplikací fasádního tepelně-izolačního systému (polystyren nebo minerální vata) nízké náklady na vytápění umožňuje.

 

Pasivní, nízkoenergetické rodinné domy na klíč zajišťují servis od projekčních prací, přes vyřízení stavebního povolení, zhotovení základové desky domu, napojení na inženýrské sítě a kompletní výstavbu domu, až po závěrečnou kolaudaci. A co navíc? Kompaktní tepelná izolace stavby přináší velké úspory energií, možnost neomezeného navýšení reálné hodnoty tepelného odporu přinášející úspory energií na vytápění i o více než 40%. A to při současných nárůstech cen energií může být rozhodujícím faktorem, proč toto řešení využít.

 

1 komentář

  1. Myslím, že jsem našel variantu, jak postavit levně svépomoci a ještě ve velmi krátkém čase. Zajímá mě co si myslíte o montovaných domech. Viz třeba domyzmodulu.cz, kde je ocelová nosná konstrukce, která nepotřebuje vnitřní podpěry a tak lze prostor využívat naprosto neomezeně. Napadají vás nějaké problémy,které by takový dům mohl nést?

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top