TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Interiér / Obývací pokoj / Jak vybírat sedací soupravu

Jak vybírat sedací soupravu

Základem pohodlného bydlení je pohodlné vybavení interiéru, a to zejména pokud jde o sedací nábytek, ve kterém odpočíváme a trávíme množství času. Stěžejní proto bude vždy výběr ideální sedací soupravy, která je dominantou obývacího pokoje i hlavním útočištěm pro většinu rodiny, ať už při sledování televize, nebo posezení s přáteli.

Stavba domu vašich snů nejčastěji začne tím, že se porozhlédnete mezi projekty domů, které každoročně připravuje spoločnosť Erlis s.r.o. Končí pak naopak vybavováním interiéru – třeba koupí jídelních židlí, nebo sedací soupravy do obýváku. Právě výběr sedacího nábytku byste přitom neměli nijak podceňovat, a volit pouze kvalitu, dostatečnou velikost i množství. Design by měl přijít na řadu až ve druhé fázi výběru.

Velikost a materiály sedací soupravy

Pokud jde o sedací soupravu, velikost byste měli volit zejména podle počtu členů domácnosti.  Zatímco single mladý muž si bohatě vystačí s dvoumístnou menší pohovkou, rodině se dvěma dětmi bude mnohem lépe vyhovovat například rohová sedací souprava z eshopu Supersektor.sk. Možná ji ale využijete i pokud bydlíte sami – jestliže třeba často pořádáte večírky s větším počtem osob. Důležité je ale brát ohledy i na velikost interiéru.  Když máte místa dost, nemusíte se omezovat. V menších místnostech je ale vhodnější volit raději menší pohovku a křesla, než jednu rozměrnou sedací soupravu.

Co se týče materiálů, nejběžněji používané pro konstrukce jsou ocel, dřevo a dřevotříska, kdy první zmíněný je jednoznačně nejtrvanlivější. Na potahy se pak využívá látka nebo kůže. Druhů je hned několik a liší se omyvatelností, pocitem na omak i odolností.

Nepodceňujte ale ani funkčnost, kdy se vám například může hodit možnost sedačku rozložit a vytvořit z ní pohodlné lůžko, nebo možnost v ní ukládat třeba sezónní věci.

Jaký design je „in“?

Současné trendy se přiklánějí spíše k jednobarevným sedacím soupravám, ať už ve světlých, nebo výrazných sytých barvách. Pokud ale přeci jen budete trvat na vzoru, měl by být geometrický, nebo jednodušší. Kdysi oblíbené květinové vzory jsou naopak už dávnou „out“. Pokud toužíte po nadčasovém řešení, volte nenápadné barvy jako je šedá, černá, bílá, nebo zemité tóny, které můžete případně oživit zajímavějším přehozem či potahem. Ten pak můžete kdykoliv znovu obměnit za jiný, modernější.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top