TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Nechcete-li vyhořet, nepodceňujte ochranu před požáry!

Nechcete-li vyhořet, nepodceňujte ochranu před požáry!

Protipožární vybavení pro domácnost je extrémně důležité – nikdo nechce vyhořet, přijít o svůj domov poskytující bezpečí a jistotu v dnešním nejistém světě. Je proto důležité, aby váš domov a rodina byly vždy v bezpečí a dobře chráněny. Tento článek jsme napsali proto, abychom vám pomohli zorientovat se ve vybavení, které vás upozorní na případnou nouzovou situaci a také vám pomůže v boji s potenciálním požárem tak, aby jeho následky byly co nejmenší.

_________________________________________________________________________

Rizika požárů a jejich řešení

V domácnosti existuje více rizik požáru. Kuchyňské požáry způsobené vařením bez dozoru, přehřátím elektronických a elektrických spotřebičů, otevřeným ohněm a komíny, vadnou elektroinstalací nebo přetíženými elektrickými systémy, svíčkami a jiným otevřeným ohněm, kouřením, zápalkami a zapalovači, hořlavými kapalinami a aerosoly a například grilováním.

Připravenost na požár začíná podniknutím nezbytných kroků již při samotné stavbě, či rekonstrukci vašeho domu, či bytu tak, abyste se ujistili, že používáte správné a dostatečně účinné prostředky.

Pro jeho nákup, poradenství a instalaci doporučujeme obrátit se na renomované firmy, jakou je společnost Aluprof.

Následně by váš dům měl být dobře vybaven a zásoben požárním vybavením, které vám umožní zvládnout situaci, kdy požár nečekaně vypukne.

Protipožární prvky a vybavení

Při stavbě, či rekonstrukci jakékoliv budovy by dnes měly být použity dostatečné protipožární prvky a vybavení. Při stavbách a rekonstrukcích je třeba použít tyto konstrukční prvky tak, aby došlo k vytvoření protipožárních zón v budově, zejména i díky možnosti vzájemného propojení protipožárních konstrukčních prvků a systému s druhými, a to vždy při zachování potřebné požární odolnosti.

Tímto způsobem jsou zajištěny správné podmínky pro zadržení rozvoje vzniklého požáru do příjezdu hasičů a podmínky pro evakuaci osob přítomných v postižené budově.

Protipožární prvky

Tato řešení zahrnují jak variantu okenní stěny a dveřního systému, tak i rozšíření na typické systémové řešení obvodových stěn. Požární odolnost těchto řešení je v závislosti na požadavcích projektu k dispozici v různých třídách, od nejnižší EI 15 (15 minut) až po třídu EI 120 (2 hodiny)

Dále je třeba řešit protipožární ochranu budovy samotné nasazením vnitřních a vnějších příček a dveře v různých třídách, automatické posuvné dveře, protipožární stěny, prosklené požární střechy, kouřotěsné dveře a okna a ventily pro odvod kouře.

Požárně bezpečnostní vybavení

Požárně bezpečnostní vybavení je vybavení určené k hašení požárů nebo k ochraně uživatele před požárem. Mohou je používat vyškolení hasiči, nevyškolení uživatelé na místě požáru nebo mohou být zabudována do infrastruktury budovy (např. sprinklerový systém)

_________________________________________________________________________

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top