TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Jak na harmonický interiér?

Jak na harmonický interiér?

V každé domácnosti by se měl klást důraz na to, aby byla zařízena harmonicky. Je nutné najít ideální hranici mezi dominantními a méně výraznými prvky, sladit barvy a vhodně pracovat s materiály a vzory. Jak na to?

zdroj obrázku: pexels

Design musí vycházet z vaší osobnosti

Zapomeňte na časopisy o bydlení a nákupy dle posledních trendů, ať už jde o nábytek, spotřebiče, či stropní svítidla. Jste to vy a vaše rodina, kdo tráví ve vaší domácnosti nejvíce času. Design interiéru by tedy neměl vycházet z toho, co právě „frčí v mainstreamu“, ale z toho, co se líbí vám.

Vycházet musíte ze své vlastní osobnosti. Harmonický pocit z interiéru je totiž do značné míry subjektivní záležitostí. Někdo se cítí lépe v minimalisticky zařízeném bytě, na jiného zase působí taková domácnost studeně a sterilně.

V první řadě byste se tedy neměli zeptat sami sebe na to, po čem doopravdy toužíte. Z tohoto musíte vycházet. A teprve poté můžete svou vlastní představu dotáhnout k dokonalosti pomocí osvědčených principů a tipů od interiérových designérů. 

Sjednoťte koncept napříč celou domácností

Když přemýšlíte o tom, jak svou domácnost vybavíte, měli byste přemýšlet o nemovitosti jako o celku. Neznamená to, že musí všechny místnosti vypadat jedna jako druhá. Trendem současnosti je ale propojování. Byty a domy se již neskládají ze striktně oddělených místností, stále častěji funguje vše jako jeden celek.

Právě proto je vhodné toto respektovat. Sladit byste v každém případě měli základní detaily – například krytky elektrických zásuvek a vypínačů. Velice často se dnes pokládá i jeden typ podlahy a zapomínat nesmíme ani na výmalbu.

Sjednocení ale můžete posunout ještě dále. Například určitým motivem, který se bude decentně napříč celým domovem objevovat. Ten promítnete jednou do výmalby, jindy na nábytku a někde třeba ve formě obrazu. Fantazii se meze nekladou.

Hledejte vyváženost

Harmonický interiér spočívá v tom, že bude působit uklidňujícím dojmem – vyvážeností. Nemělo by se vám stávat, že vám některé kusy nábytku kazí náladu, brání ve výsledku, či zkrátka v pohodlném životě.

Musíte najít ideální kombinaci barev. Pracujte i s velikostí jednotlivých prvků. Pokud třeba máte dominantní lustr, nemůžete jej zkombinovat s nevýrazným konferenčním stolkem, který se pod ním ztratí. Současně ale nelze mít interiér „zaplácaný“ hromadou dominantních prvků, které se budou překřikovat. Když někde přidáte, jinde musíte ubrat. A najít konečnou rovnováhu není vůbec jednoduchý úkol.

Reagujte na nedostatky

Proto je nezbytné dlouhodobě interiér vylepšovat. Je téměř vyloučeno, že se vám podaří na první dobrou domov zařídit k plné spokojenosti všech členů domácnosti. Jakmile dostanete nápad na nějakou úpravu, poznamenejte si ji. A až budete mít příležitost, zkuste některé prvky přemístit, vyměnit či jinak upravit směrem k lepšímu. A časem k harmonii a spokojenosti skutečně dospějete.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top