TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Hledět na úspory vody v domácnosti naučte i děti

Hledět na úspory vody v domácnosti naučte i děti

I když možná žijeme v představách, že spotřeba vody neustále stoupá, není tomu tak. Od 80. let minulého století klesla na polovinu. Výrazné zdražení vodného a stočného nás nutí šetřit. Šetrnější jsou spotřebiče (třeba pračky, máme v domácnostech myčky nádobí). Přesto to nestačí. Odborníci za největší problém pokládají, že pitnou vodu využíváme jako užitkovou. Stále tedy máme rezervy, a jelikož Česká republika nepatří zrovna mezi země s „bezednými“ zásobami spodní vody, pro trvale udržitelný rozvoj s dostatkem pitné vody musíme ještě hodně udělat. Třeba tím, že úctě k vodě naučíme naše děti.

Mytí rukou jako modla – avšak i u ní se dá šetřit vodu

Kolikrát denně si vaše děti myjí ruce? Dnes snad ještě vícekrát než v minulosti. Nejde jen o hygienu po toaletě, nebo po návratu z města. Kdo má zahradu, nutí děti neustále do mytí rukou – poté, co pohladí sousedovu kočku, co si stavěly bábovičky na pískovišti, nebo když si chtějí dát do úst bobulku rybízu. Vytáhněte starý škopek a každý den dítěti do něj napusťte vodu. Dejte vedle mýdlo a ručník. Jde o mnohem šetrnější metodu, než si několikrát za hodinu mýt ruce pod tekoucí vodou ze zahradní hadice. Voda ve škopku, i když jsou v ní zbytky od mýdla, může být pak využita pro zálivku okrasných rostlin na zahradě.

Podobně naučte dítě šetřit vodu domaHodně ušpiněné ruce je šetrnější mýt v umyvadle se špetkou napuštěné vody. Nebo si ruce namočit, vypnout vodu, namydlit, a až pak opět zapnout baterii.

Sprcha a vana u dětí

Dopřát dětem každý den vanu nemusí být vzhledem ke spotřebě vody zas takový nešvar. Tedy pokud dětem napouštíte jen malé množství vody. Toto je též pro ně bezpečnější, a navíc neplýtváte vodou. Co však plýtváním je, je sprchování dětí dokonce i po ránu. Skutečně ranní sprcha u dětí není nutností. I pediatři varují před zbytečným mytím. Pokožka a s ní i celý organismus tím přichází o přirozenou obranyschopnost. Dokonce už ani u kojenců se nedoporučuje každodenní večerní koupání. Natož vícekrát za den.

Mytí zubů vždy s kelímkem

Velkým nešvarem je též mytí zubů při tekoucí vodě. Neučme tomu svoje děti. Ukažme jim, že se používá vždy kelímek s vodu. Dětem to dokážeme vštěpovat hned, jak jim dáme poprvé do ruky kartáček. Správné návyky mytí zoubků jsou důležité, tak k nim přidejte i ten, který zajistí úspory vody.

Učte děti úctě k vodě hrou

  • Má vaše dítě zahradní domeček? Udělejte k němu společně malý okap a přidejte minisud na odchyt dešťové vody. Děti si na zahradě rádi něco pěstují, nebo se starají o některé rostlinky. Nechte je k tomu využívat právě „jejich“ dešťovou vodu.
  • Vyrobte s dětmi rostlinám kapkovou závlahu. Ideální jsou k tomu PET lahve. Pověřte děti, ať se starají o doplňování těchto zásobníků.
  • Dáváte dětem na zahradu nafukovací zahradní bazének? Po celodenním řádění v bazénku ukončete hraní tím, že necháte dítě touto vodou a jeho malou konvičkou pozalévat rostlinky po zahradě.

Úspory vody v domácnosti lze hledat na různých místech a je dobré s nimi už od nejútlejšího dětství seznamovat i naše děti.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top