TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Na cestách s karavanem pohodově a bezpečně

Na cestách s karavanem pohodově a bezpečně

Nemáte rádi prostředí hotelů a různých dalších ubytovacích zařízení? Vezli byste si nejraději svůj vlastní domov a s ním spojený komfort nejraději i na dovolenou? Není nic snazšího. Máte možnost to udělat. Pořiďte si karavan. Jenže ono to není tak jednoduché, jak se zdá. K tomu, abyste karavan mohli správně a bezpečně připojit ke svému automobilu, potřebujete jednu nezbytnost – tažné zařízení.

Evropskou normu musíte respektovat

Tak si ho prostě pořídím, řeknete si nejspíše. Jenže ono to není tak úplně jednoduché, jak se zdá na první pohled. Chcete-li opravdu za svým vozem mít tzv. kouli, jak se tažnému zařízení často přezdívá, musíte splnit celou řadu s tím spojených pravidel. Jaká to jsou? Především musí vámi využívané zařízení splňovat evropskou normu, která je platná i u nás, máme na mysli normu 94/20/ES EHK 55. Renomovaní výrobci a dodavatelé jako například Rameder považují za naprostou samozřejmost, že jejich výrobky tyto normy splňují. Proto pokud tažné zařízení dosud nemáte a rádi byste si ho pořídili, vyberte si kvalitní výrobek od zavedené firmy s dobrými referencemi. Existuje i jedna možnost, kdy vám tažné zařízení namontuje přímo výrobce – kupujete-li nový vůz, může jít o součást individuální výbavy. To je úplně nejjednodušší situace, protože se pak nemusíte zabývat níže popisovaným úřadováním.

Administrativa musí být

Jak na to, když pořizujete tažné zařízení dodatečně? Je nezbytně nutné, abyste k němu od prodejce obdrželi i tzv. typový list obsahující veškeré informace o výrobku, jeho technickou specifikaci. Pokud jde o montáž, musí ji provést autorizovaný servis disponující certifikací na tyto montáže. Samozřejmě je jistě každému jasné, že každá značka vozu má trochu jiné tažné zařízení, jinak to vypadat vlastníte Škodovku, Ford nebo třeba Peugeot. Prostě neexistuje univerzální tažné zařízení, které byste namontovali na jakoukoli značku a model vozu, to je nesmysl. U některých vozů může být instalace tažného zařízení problematičtější. Koupili jste tedy kvalitní originální tažné zařízení dokonale pasující na vaši značku a typ vozu a našli jste ve svém okolí vhodný servis, který vám vše namontuje a vystaví potvrzení o montáži. S ním a typovým listem musíte ještě vyrazit na registr vozidel a nechat vaše tažné zařízení zaregistrovat. Údaje z typového listu se musí zanést do technického průkazu vozu.

Kontrola před cestou je nezbytná

Nyní už máte odborně provedenou montáž a vyřízeny i formality na registru vozidel. Nastává tedy ten správný okamžik, kdy za váš vůz konečně připojíte karavan a vyrazíte do dálek. Než ale nastartujete a sešlápnete plyn, stojí zato si připomenout některé zásady, jak s karavanem jezdit. Zkontrolujte nejprve samotné tažné zařízení a připojení karavanu, ověřte, zda funguje elektrická zásuvka na 12 V, jestli svítí zadní světla karavanu. Až se rozjedete, musíte si také uvědomit, že máte za sebou obrovskou hmotu, proto z logiky věci vyplývá, že jízda s karavanem a bez něj je odlišná. Je třeba jet opatrněji a pomaleji. V současnosti už je cestování s obytným přívěsem o poznání pohodovější než v dávných dobách, ale přesto může nastat situace, kdy se karavan zakymácí. Vliv na to mohou nekvalitní silnice, vítr z boku. Současné vozy sice mají stabilizační systémy, ale ty nezvládnou všechno. Co tedy dělat, když se karavan kýve? Jeďte pomaleji a držte pevně volant. Rozhodně prudce nebrzděte, to by situaci jenom zhoršilo.

Zbytečně neriskujte

Obecně byste měli s karavanem jezdit rychlostí cca 80 km, to je optimální pro pohodovou a plynulou jízdu. Nejste na závodech. Velmi nebezpečnou akcí je předjíždění s karavanem. Berte v úvahu, že celá souprava vozu je dlouhá, proto stěží zvládnete se vrátit do svého pruhu včas. Jízda s přívěsem má i další specifika. V zatáčkách je potřeba více si najíždět, brzdná dráha je delší. Jedete-li z kopce, počítejte s tím, že karavan tlačí na vůz a jeďte pomalu. Méně zkušeným řidičům se to může zdát složité, ale věřte, že až si řízení auta s karavanem při několika jízdách osaháte a vyzkoušíte, získáte cit pro různé situace a spoustu zkušeností. Jízda s karavanem pro vás už nebude problém. Důležité je hlavně zbytečně s karavanem neriskovat. I když už budete mít všechno, jak se říká, v ruce, nikdy nezapomínejte, že nejste tak hbití a mrštní jako když řídíte jenom samotný vůz.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top