TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Tipy pro zdravější bydlení

Tipy pro zdravější bydlení

Zdravější bydlení není jen o správném stravování a pravidelném pohybu, zásadní je rovněž zdravé životní prostředí. Jak si v tomto duchu zařídit byt nebo dům? Připravili jsme pro vás několik tipů, které vám zpříjemní život a zvýší jeho kvalitu.

Aktivní způsob života, péče o tělo i ducha, pravidelný odpočinek, zdravý spánek a kvalitní strava toho příliš nezmůžou, pokud zapomínáte udržovat svoji domácnost a většinu času trávíte v nezdravém životním prostředí. Ať už bydlíte v lese, nebo v centru města, v nesprávných domácích podmínkách nelze očekávat velké divy. Místo, kde žijeme, ovlivňuje naše zdraví i psychiku. Co všechno můžete udělat, abyste svou situaci zlepšili?

Uklízejte, perte, vysávejte

Je třeba dbát na čistotu prostoru. Alespoň jednou týdně vysajte celý byt, vytřete prach a umyjte podlahy. Nezapomeňte ani na častou výměnu ložního prádla. V dlouho nepraných lůžkovinách se totiž velmi rádi drží roztoči. Ti jsou jedním z nejčastějších zdrojů alergenů. Možná právě díky nim trpíte častou rýmou a svědivou vyrážkou.

Nezapomínejte větrat

Pravidelné větrání pomáhá předejít únavě, kterou způsobuje špatná cirkulace vzduchu. Stačí jen krátce otevřít okno, bleskově vyvětrat a zase ho zavřít. Uvidíte, že se hned budete cítit o něco čerstvější a hlavně se vám bude daleko lépe dýchat.

Nedostatečné větrání může navíc zapříčinit nadměrnou vlhkost a vznik plísní.

Dejte si pozor na plísně

Výskyt plísní rozhodně nepodceňujte, mohou negativně ovlivnit vaše zdraví a snadno se i ze sklepa rozšíří do obytné části domu. Nejčastěji se tvoří ve vlhkých uzavřených prostorech a místech kolem myčky na nádobí nebo pračky. Nejrizikovější je koupelna. Je proto nezbytné, aby se zde větralo – otevřeným oknem nebo ventilátorem. Koupelnu rovněž pravidelně dezinfikujte.

Pořiďte si čističku vzduchu a pokojové rostliny

Čističky vzduchu odstraňují ze vzduchu škodlivé látky, včetně pylů a dalších alergenů, jsou proto ideálním pomocníkem pro alergiky. Kromě čističky si pořiďte také několik pokojových rostlin. Možná, že toxiny nepohltí stejně efektivně jako čistička, ale zvlhčují vzduch, posilují imunitu, zlepšují náladu, dodávají energii a navíc jsou příjemné na pohled. Zasaďte je do toho správného květináče a získáte přírodní dekoraci, která zkrášlí váš domov.

Používejte spíše přírodní materiály

Zdravějšímu životu přispěje výběr ekologičtějších materiálů, protože v nich nebývají obsaženy umělé látky. Při zařizování svého domu se proto důkladně zamyslete nad volbou správného nábytku a doplňků.


Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top