TOPlist
27. 07. 2024
Domů / Inspirace a trendy / Markýza zastíní malé balkóny i velké terasy. A nezašpiní se

Markýza zastíní malé balkóny i velké terasy. A nezašpiní se

Přemýšlíte, čím zastínit terasu či balkón? Markýza zabírá minimum místa, a proto ji využijete i na malých balkónech. Hodí se i na velké terasy a do zahrádek restaurací, kde ochrání vaše hosty před slunečními paprsky i před mírným deštěm. Díky speciálnímu materiálu se navíc jen tak nezašpiní a neztratí barvu.

Jaro je tady a nastal ten pravý čas připravit své venkovní posezení na dlouhou slunečnou sezónu. Současným trendem venkovního stínění teras a balkónů jsou markýzy, stříšky se zajímavým designem, které v případě potřeby stáhnete do boxu.

Oceníte je na malých balkónech, kam by se vám slunečník nevešel, ale i na velkých terasách, kde je vysunete až do délky 4 metrů. Markýzy skvěle zastíní, ale také vám dopřejí dostatek soukromí před pohledy sousedů z vyšších pater či blízkých domů.

Ochrání před UV zářením i plísní

Markýzu tvoří konstrukce a látka složená ze speciálních vláken, která zachytí až 95 % slunečního svitu a UV záření. Povrch látky je ošetřený impregnací, díky které markýza odpuzuje špínu, plísně a další nečistoty, takže nějaké umývání vůbec nemusíte řešit.

Pokud začne drobně pršet, nemusíte své hosty ihned vyhánět, markýza drobný deštík vydrží. Při prudkém větru, bouřkách a velkých průtržích mračen doporučujeme markýzu stáhnout. Ovládat ji můžete manuálně, klikou, pohodlnější je ale motorické ovládání, pomocí vodotěsného vypínače na stěně nebo dálkového ovladače. Usnadnit si práci můžete také pomocí speciálního čidla slunce/vítr, které situaci vyhodnotí za vás a markýzu v případě potřeby samo stáhne.

Jak markýzu vybrat?

Jednotlivé typy markýz se liší konstrukcí. Nejjednodušší a cenově nejdostupnější jsou lehké horizontální markýzy bez nosného profilu, které využijete zejména na balkónech a malých terasách. Dalším typem je markýza s nosným profilem, která je robustnější a díky maximálnímu výsuvu 4 metry se hodí i do náročnějších provozů a restaurací.

Pokud markýzu umisťujete přímo na fasádu, bez jakéhokoliv zastřešení, volte kazetovou variantu. Když látku stáhnete, schová se do kazety, kde je chráněná před vlivem počasí. Kazetové markýzy mají i další výhody, jako je integrovaný odtok vody či třeba možnost doplnění o osvětlení.

Nepřehlédnutelný doplněk

Venkovní markýzy předčí slunečníky, i co se týče designu. Vybrat si je můžete v celé řadě barev, nebo třeba ve veselém proužkovaném designu. Barvy nevyšisují, díky technologii barvení látek ve hmotě vydrží krásně barevné. Markýzu lze doplnit také elektrickým voálem a dalšími doplňky. Z markýzy si tak můžete udělat nejen skvělou ochranu před sluncem, ale také nepřehlédnutelný designový doplněk.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top